Tuesday, July 20, 2010

Τι λέει το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες


Τι λέει το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες


Ενώ την Παρασκευή στις 6 ώρα Ελλάδος δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests στις τράπεζες και ακολουθεί μία ώρα μετά συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής (CEBS) στο Λονδίνο, θετικά μηνύματα για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών συνάγονται από την ενδιάμεση έκθεση των επιθεωρητών του ΔΝΤ που βρέθηκαν στην Αθήνα το διάστημα 14 – 18 Ιουνίου.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ και υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι της «τρόικας» είχαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η έκθεση των επιθεωρητών του ΔΝΤ δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 16/7 και σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει την ύπαρξη ικανών «μαξιλαριών» ρευστότητας, με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να προκύπτουν σημαντικά υψηλότεροι από το μίνιμουμ 6% που έχει τεθεί ως «βάση» στη δοκιμασία των τεστ αντοχής.

Στην έκθεση αναφέρεται ειδικότερα ότι αν και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει από το 13,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2009 στο 12,9% στα τέλη Μαρτίου 2010, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το ελάχιστο 8% που προβλέπουν οι κανονισμοί για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Και αυτό παρά την επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, τα οποία σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΔΝΤ, παρουσίασαν αύξηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 7,7% τον Δεκέμβριο του 2009 στο 8,2% στα τέλη Μαρτίου 2010.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι εποπτικές αρχές πήραν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, τα οποία αποδείχτηκαν κρίσιμης σημασίας για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις πρόσθετες εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, οι οποίες –μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 4 βαθμίδες από τη Moody΄s– προσέφεραν στις τράπεζες δυνατότητα αυξημένων ενεχύρων για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Με τις επισημάνσεις αυτές οι επιθεωρητές του ΔΝΤ αποδίδουν εμμέσως εύσημα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο για την πολιτική προληπτικής εποπτείας των τραπεζών που ακολούθησε η ΤτΕ και η οποία αποδείχτηκε σωτήρια για τις ελληνικές τράπεζες εν μέσω της κρίσης.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ είχε προβεί σε τέσσερις κρίσιμες κινήσεις για τη θωράκιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση: α) συστάσεις προς τις τράπεζες να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, β) συστάσεις για μείωση των μερισμάτων προκειμένου να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, γ) συνεχείς συστάσεις για την ανάγκη σχηματισμού επιπλέον προβλέψεων για την κάλυψη έναντι επισφαλών δανείων, και δ) έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών με «απαγορευτικό» εξόδου από το καθεστώς αυτό στα τέλη του 2009 (το καθεστώς αυτό παραμένει σε ισχύ).

source: capital.gr

No comments:

Share |