Tuesday, July 20, 2010

Προς το τέλος οδεύει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ;


Προς το τέλος οδεύει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ;


To πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ουσιαστικά αδρανήσει, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο επίσημα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα πως οι συνολικές αγορές από τις αρχές Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, ήταν 60 δις ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη την προηγούμενη εβδομάδα ξόδεψε μόλις 302 εκατ. ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων, το χαμηλότερο ποσό μέχρι στιγμής.

«Βλέπουμε πως οι αγορές είναι ήρεμες και έτσι η ΕΚΤ απομακρύνεται,» δήλωσε ο οικονομολόγος της BNP Paribas Ken Wattret.

Πάντως, παρά τους μικρούς όγκους αγοράς, οι αναλυτές δεν αναμένουν μια επίσημη ανακοίνωση που θα αναγγέλει το τέλος του προγράμματος.

«Είναι λογικό να μην προβεί σε επίσημη ανακοίνωση καθώς η αγορά θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της με τα πρώτα άσχημα νέα,» δήλωσε στο πρακτορείο ο οικονομολόγος της Nomura Laurent Bilke.

«Είναι σημαντικό να αισθάνονται ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι εκεί, αν χρειαστεί.»

Από την αρχή του προγράμματος, η απόδοση των διετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, σε 10,43% χτες από 21,6% το Μάιο.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να κλείσει το δρόμο για περαιτέρω παρεμβάσεις,» είπε ο Βilke.

source: capital.gr

No comments:

Share |