Tuesday, July 20, 2010

Ασπίδα για καταθέτες


Ασπίδα για καταθέτες

Η Κομισιόν προτείνει όπως επιστρέφονται τα χρήματα των καταθετών στην ΕΕ (έως 100 χιλ. ευρώ) εντός μιας εβδομάδας σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζάς τους.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μαθήματα από την πρόσφατη οικονομική κρίση άντλησε η Κομισιόν, η οποία τώρα επικεντρώνεται στις τράπεζες που, όπως φάνηκε, κατέστησαν ευάλωτες στον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να διασφαλιστούν οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που εκτιμούν ότι οι αποταμιεύσεις τους δεν είναι ασφαλείς και επιχειρούν να τις αποσύρουν ταυτόχρονα, η Επιτροπή προτείνει δέσμη μέτρων για προστασία των καταναλωτών και ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Στην ουσία, πρόκειται για τροποποίηση υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανόνων με στόχο περαιτέρω βελτίωση της προστασίας κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, που συμπεριλαμβάνουν τη δυνατότητα δημιουργίας συστημάτων εγγυήσεων στον ασφαλιστικό τομέα σε όλα τα κράτη μέλη.


Ασπίδα προστασίας
Για τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών τα μέτρα που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα και θα κατατεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνουν ότι, σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζάς τους, θα τους επιστραφούν ταχύτερα τα χρήματά τους (μέσα σε 7 ημέρες), θα έχουν αυξημένη κάλυψη (έως 100.000 ευρώ) και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με το πώς και πότε προστατεύονται. Για τους επενδυτές που χρησιμοποιούν επενδυτικές υπηρεσίες η Επιτροπή προτείνει ταχύτερη αποζημίωση σε περίπτωση που μια επενδυτική επιχείρηση αδυνατεί να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία του επενδυτή εξαιτίας απάτης, διοικητικής ατασθαλίας ή επιχειρησιακών σφαλμάτων, ενώ το ύψος της αποζημίωσης προβλέπεται να ανέλθει από 20.000 σε 50.000 ευρώ. Οι επενδυτές θα ενημερώνονται, επίσης, καλύτερα για το πότε θα ισχύει το καθεστώς αποζημίωσης και θα προστατεύονται καλύτερα έναντι δόλιας κατάχρησης σε περίπτωση που στοιχεία του ενεργητικού τους βρίσκονται σε κατοχή τρίτων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, «η έγκριση της δέσμης μέτρων σηματοδοτεί την πλέον πρόσφατη προσπάθεια της Επιτροπής υπέρ της διαφάνειας και της ευθύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης για την αποτροπή και τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αξίζουν κάτι καλύτερο, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι αποταμιεύσεις, οι επενδύσεις και τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους προστατεύονται, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρώπη». «Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προχωρήσουν γρήγορα στην έγκριση της δέσμης μέτρων», κατέληξε ο κ. Μπαρνιέ.

Πέντε άξονες
Ειδικότερα, στην πρότασή της για τροποποίηση παλαιότερης οδηγίας (του 1994), η Κομισιόν αναφέρεται σε ατέλειες που εντοπίσθηκαν, ενώ παρέχει τα πέντε σημεία στα οποία βασίσθηκαν τα νέα μέτρα: ταχύτερη αποζημίωση, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη πληροφόρηση και μακροπρόθεσμη και υπεύθυνη χρηματοδότηση. Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν υπόσχεται ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές όχι μόνο θα έχουν καλύτερη προστασία για τις αποταμιεύσεις τους, αλλά θα μπορούν τώρα να επιλέγουν επίσης το καλύτερο προϊόν αποταμίευσης σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, χωρίς να ανησυχούν για τις διαφορές όσον αφορά την προστασία. Οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την πρόταση, δεδομένου ότι θα μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα σε όλη την ΕΕ, χωρίς να εμποδίζονται από τέτοιες διαφορές, ενώ οι φορολογούμενοι θα επωφεληθούν από την καλύτερη χρηματοδότηση των συστημάτων - σε σημείο που να μειωθούν κατά πολύ οι πιθανότητες κρατικής παρέμβασης. Τα περισσότερα από τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από το 2012 ή 2013, εφόσον περάσουν και από το Ευρωκοινοβούλιο, και να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, μόλις υπογράψουν τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

source: politis-news.com

No comments:

Share |