Friday, July 30, 2010

Ιαπωνία: Μικτά σημάδια από ανεργία και βιομηχανική παραγωγή


Ιαπωνία: Μικτά σημάδια από ανεργία και βιομηχανική παραγωγή


Μικτή είναι η εικόνα που δίνουν για την ιαπωνική οικονομία τα στοιχεία για το μήνα Ιούνιο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, με την ανεργία να αυξάνεται και τη βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται από τη μία πλευρά, ωστόσο στον αντίποδα οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, ενώ ο πληθωρισμός κινήθηκε σε ανάλογα των εκτιμήσεων επίπεδα.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούνιο, από 5,2% το Μάιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ποσοστό ανεργίας 5,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ενώ σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της ανεργίας στο 5,1%.

Το υπουργείο επίσης ανακοίνωσε ότι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, σημείωσε πτώση 1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, κινούμενος ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αποπληθωρισμό 1,1%.

Ωστόσο, οι μέσες δαπάνες των νοικοκυριών για τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε ποσοστό 0,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τα στοιχεία να εμφανίζονται πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση των δαπανών κατά 0,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε σε ποσοστό 1,5% τον Ιούνιο, έναντι του Μαΐου, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση του δείκτη κατά 0,1%.

source: capital.gr

No comments:

Share |