Friday, July 30, 2010

ΔΝΤ: Παραμένει αβέβαιο το οutlook της αμερικανικής οικονομίας


ΔΝΤ: Παραμένει αβέβαιο το οutlook της αμερικανικής οικονομίας

Η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να χρειαστεί νέα μέτρα στήριξης και διατήρηση της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια έκθεση του το ΔΝΤ σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ "έχει επιβραδύνει με βάση τα ιστορικά πρότυπα", ενώ προσθέτει ότι "παραμένει η αβεβαιότητα στο outlook".

Το ΔΝΤ αναφέρεται επίσης στην ανάγκη για μια βιώσιμη νομισματική στήριξη για την οικονομία, υποστηρίζοντας την υφιστάμενη στάση της Federal Reserve για χαμηλά επιτόκια και αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς αμερικανικών ομολόγων για την ενίσχυση της ρευστότητας.

"Χρειάζεται περαιτέρω αποφασιστική δράση για να επιτευχθεί σταθερή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και να περιοριστούν οι κίνδυνοι από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις", προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις ανησυχίες για την διόγκωση του αμερικανικού χρέους το ΔΝT σημειώνει ότι "χρειάζεται μεγαλύτερη προσαρμογή στον προϋπολογισμό για να σταθεροποιηθεί το χρέος προς το ΑΕΠ", ενώ ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση να θέσει το χρέος "σε πτωτική πορεία σε βάθος χρόνου".

Προσθέτει ωστόσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει περιθώρια για πρόσθετες δαπάνες αν η οικονομία αρχίσει να επιβραδύνει περισσότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Κάποιες αμερικανικές τράπεζες έχουν πρόβλημα

Προσθέτει ότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν την υψηλή ανεργία και τα επισφαλή δάνεια, αν και κάποιες μικρότερες εταιρείες που είναι αρκετά εκτεθειμένες στο εμπορικό real estate, μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη θωράκιση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει παράλληλα ότι διεξήγε "stress tests" σε 53 από τις μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να αποδειχθεί πώς θα αντιδρούσαν σε διάφορα οικονομικά σενάρια.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει ανάπτυξη του ΑΕΠ αντίστοιχα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ (3,1% φέτος και 2,6% τον επόμενο χρόνο), 12 από τις 53 τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το κεφάλαιό τους συνολικά κατά 14,2 δισ. δολάρια, προκειμένου το tier 1 να διατηρηθεί στο 6% μέχρι το 2014.

Μεταξύ αυτών που χρειάζονται επιπρόσθετα κεφάλαια, βρίσκονται μικρές τοπικές τράπεζες, ενώ καμία από τις τέσσερις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα.

"Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι το ρίσκο φαίνεται να είναι διαχειρίσιμο και δεν αυξάνεται σε επίπεδο συστημικής ανησυχίας προς το παρόν", σχολίασε ο Christopher Towe, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος κεφαλαιαγορών και νομισματικής πολιτικής του ΔΝΤ.

source: capital.gr

No comments:

Share |