Friday, July 30, 2010

Moody΄s: Νέα προειδοποίηση προς Ισπανία, "καμπανάκι" σε ΗΠΑ


Moody΄s: Νέα προειδοποίηση προς Ισπανία, "καμπανάκι" σε ΗΠΑ


Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προς την Ισπανία, ότι πιθανότατα θα χάσει την Aaa αξιολόγησή της, ενώ διεμήνυσε και προς τις ΗΠΑ ότι χρειάζονται ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ελλείμματός τους.

Ο Steven A. Hess, επικεφαλής αναλυτής της Moody’s, δήλωσε σε συνέντευξή του από το Σίδνεϊ, ότι η Ισπανία έχει μια πολύ υψηλή αξιολόγηση «και δεν μπορώ να πω ότι η αξιολόγησή της θα παραμείνει και τέτοια, πιθανότατα θα υποβαθμιστεί».

Πρόσθεσε ακόμη ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χαμηλότερη ανάπτυξη αναμένεται να πλήξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή επιστρέφει στην ανάπτυξη, μετά από μια διετή περίπου ύφεση.

Η αξιολόγηση της Ισπανίας αναμένεται να μειωθεί κατά δύο βαθμίδες, όπως επισήμανε η Moody’s στις 30 Ιουνίου, εξαιτίας «επιδεινούμενων» οικονομικών προοπτικών, και των προκλήσεων που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Παρακολουθούμε τα μέτρα της κυβέρνησης που υλοποιούνται και πιθανότατα θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε την αξιολόγηση στο επίπεδο που νομίζουμε ότι θα της ταιριάζει για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, δεν βλέπουμε να σημειώνονται τόσο μεγάλες υποβαθμίσεις όπως στην περίπτωση της Ελλάδας», δήλωσε ο Hess.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη δύσκολη εργασία αναζωογόνησης της ανάπτυξης, καθώς το τρέχον χρέος μπορεί να απειλήσει την κορυφαία αξιολόγηση της χώρας για τα επόμενα έτη, δήλωσε ο Hess.

«Οι ΗΠΑ σίγουρα δεν θα πρέπει να αυξήσουν το χρέος τους, αλλά έχουμε και κάποιες αμφιβολίες για την ισχύ της οικονομικής τους ανάπτυξης. Εάν η ανάπτυξη δεν έρθει, τότε η ικανότητα της κυβέρνησης να «φτιάξει» το πρόβλημα του προϋπολογισμού περιορίζεται καθώς τα έσοδα θα είναι μικρότερα».

source: capital.gr

No comments:

Share |