Friday, April 9, 2010

ΗΠΑ: Λογιστικές αλχημείες από τράπεζες της Wall


ΗΠΑ: Λογιστικές αλχημείες από τράπεζες της Wall

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προσπάθησαν να κρύψουν τα επίπεδα του κινδύνου που ανέλαβαν τα τελευταία πέντε τρίμηνα, μειώνοντας τα επίπεδα του χρέους τους λίγο πριν δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα τους, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, επικαλούμενη στοιχεία της Federal Reserve Bank of New York.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ομάδα 18 τραπεζών που περιλαμβάνει τις Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Bank of America και Morgan Stanley, υποβάθμιζαν τα επίπεδα του χρέους που χρησιμοποίησαν για να χρηματοδοτούν τις συναλλαγές χρεογράφων, μειώνοντας το κατά 42% κατά μέσο όρο στο κλείσιμο των τελευταίων πέντε τριμήνων σε σύγκριση με τα επίπεδα αιχμής κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Τα στοιχεία καλύπτουν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό των τραπεζών, μέσω των λεγόμενων συμφωνιών επαναγοράς (repo), αναφέρει το δημοσίευμα. Οι συμφωνίες επαναγοράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δανεισμό έναντι τίτλων στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Τα χρήματα από το δανεισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά νέων τίτλων, αυξάνοντας την μόχλευση της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης εταιρείες με υψηλή μόχλευση βρέθηκαν σε δεινή θέση, ενώ άλλες όπως η Bear Stearns και η Lehman Brothers κατέρρευσαν.

Αυτό ενέτεινε την ανησυχία μεταξύ των τραπεζών πως η δημοσίευση υψηλών επιπέδων δανεισμού θα οδηγούσε στην εκδήλωση πιέσεων στη τιμή της μετοχής αλλά και στην πιστοληπτική αξιολόγηση, αναφέρει η Journal.

Προσθέτει δε ότι η πρακτική της μείωσης του δανεισμού στο τέλος του τριμήνου είχε κάνει την εμφάνιση της περιοδικά στο παρελθόν, ωστόσο ποτέ τόσο συχνά όσο το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται παράλληλα ότι αν και η πρακτική της μείωσης του δανεισμού στο τέλος του τριμήνου είναι νόμιμη, κρύβει από τους επενδυτές την αληθινή εικόνα της εταιρείας.

source: capital.gr

No comments:

Share |