Friday, April 9, 2010

Σήμα κινδύνου για το χρέος των ΗΠΑ


Σήμα κινδύνου για το χρέος των ΗΠΑ

Καμπανάκι κινδύνου για την εκρηκτική αύξηση του χρέους στις ΗΠΑ κρούει ο διοικητής της FED, Μπεν Μπερνάνκι, ενώ προσθέτει ότι η υψηλή ανεργία εξακολουθεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας.


Μπεν Μπερνάνκι: «Η οικονομία των ΗΠΑ, αν και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης δεν έχει ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο».

Σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στο Ντάλας, ο κ. Μπερνάνκι τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζονται για τις προκλήσεις που γεννώνται από τη γήρανση του πληθυσμού, σχεδιάζοντας ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

«Εάν δεν επιδείξουμε ως έθνος δημοσιονομική υπευθυνότητα, μακροπρόθεσμα δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε ούτε χρηματοοικονομική σταθερότητα ούτε υγιείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι η οικονομία, αν και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, δεν έχει ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο. Οπως είπε, υπάρχουν αρκετά ακόμη εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, με κυριότερο αυτό της ανεργίας.

Οι αιτήσεις, άλλωστε, για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα κατά 18.000, σε 460.000. «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν ένας στους 10 Αμερικανούς εργαζόμενους είναι απολυμένος και τα νοικοκυριά βρίσκονται υπό πίεση», είπε.

«Αγκάθι», σύμφωνα με τον κ. Μπερνάνκι, συνιστούν ακόμη οι δυσκολίες πρόσβασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, οι κατασχέσεις κατοικιών δανειοληπτών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, και τα οξυμένα προβλήματα στην αγορά ακινήτων επαγγελματικής χρήσης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής FED της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, τόνισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο» για να στηρίξουν την οικονομία.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Βόλκερ

Αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει, εν τω μεταξύ, η δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα, Πολ Βόλκερ, ότι ενδέχεται στο μέλλον να χρειαστεί η επιβολή υψηλότερων φόρων για την τιθάσευση του ελλείμματος. Η αμερικανική κυβέρνηση θέλησε να κρατήσει αποστάσεις. «Ο κ. Βόλκερ μιλούσε για τον εαυτό του, όχι για την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος δεν προτείνει τη μείωση του ελλείμματος σε βάρος της μεσαίας τάξης», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να αναδείξουν τη φορολογία σε κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσής τους με τους Δημοκρατικούς, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Ετσι, δηλώσεις στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος για αύξηση των φόρων φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |