Tuesday, March 16, 2010

Σταυράκης: Συντηρητικό το έλλειμμα 7%


Σταυράκης: Συντηρητικό το έλλειμμα 7%


• Πρόεδρε, πτωχεύουμε…

• Κυβερνητικά mea culpa σε επιστολή προς Χριστόφια

• Αυτούσια η απόρρητη επιστολή

Αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το φετινό έλλειμμα θα φθάσει το 7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με απόρρητη επιστολή του Χαρίλαου Σταυράκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόβλεψη στηρίζεται σε παραδοχή για μέρισμα μαμούθ από τη Cyta και για μεταφορά κερδών €150 εκ. από την Κεντρική Τράπεζα. Η επιστολή, που δημοσιεύει σήμερα αυτούσια η StockWatch, φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν έκανε αρκετά για συγκράτηση του ελλείμματος το 2009.

Στην επιστολή, που στάλθηκε στο Προεδρικό πριν ένα μήνα και είδε αποσπασματικά το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Οικονομικών αναλύει την «ανησυχητική» κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα.

Χωρίς τη λήψη μέτρων το έλλειμμα θα φθάσει το 7% το 2010 και θα αναρριχηθεί στο 10% μέχρι το 2013, ενώ το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 80%.

Στο απόρρητο σημείωμα του υπουργού προς τον πρόεδρο τονίζεται ότι η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται σε αρκετές παραδοχές, που την καθιστούν αισιόδοξη.

Για διατήρηση του ελλείμματος σε αυτά τα επίπεδα, το υπουργείο ποντάρει σε μέρισμα €80 εκ. από τη Cyta, δηλαδή την επιστροφή όλων σχεδόν των κερδών του 2009. Πέραν του μερίσματος, η πρόβλεψη για το έλλειμμα στηρίζεται επίσης στο ότι δεν θα δοθούν γενικές αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, που κοστίζουν στους φορολογούμενους €27 εκ. ανά μία ποσοστιαία μονάδα.

Δεν περιλαμβάνονται επίσης πρόσθετες πιστώσεις για τις δαπάνες που σχετίζονται με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το 2012, πέραν αυτών για κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η πρόβλεψη του 7% στηρίζεται επίσης σε παραδοχή ότι δεν θα επαναληφθούν τα επιδόματα που δόθηκαν το 2009 στους πολύτεκνους και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και ότι οι αμυντικές δαπάνες θα μείνουν στα €95 εκ.

Ενδιαφέρον προκαλεί όμως και η αναφορά του υπουργού στα κέρδη €50 εκ. που αναμένεται να μεταφέρει στο πάγιο ταμείο του κράτους από την Κεντρική Τράπεζα. Τα κέρδη προέκυψαν από τη μετατροπή της λίρας σε ευρώ.

«Η ΚΤ ενδεχομένως να πραγματοποιήσει επιπρόσθετα κέρδη από τη μη μετατροπή των χαρτονομισμάτων της κυπριακής λίρας σε ευρώ, ύψους €100 εκ., τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν με την έκδοση υποσχετικής εκ μέρους της κυβέρνησης προς την Κεντρική Τράπεζα», αναφέρει το σημείωμα.

«Σημειώνεται ότι, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αρνητικής παρά θετικής απόκλισης από την κεντρική πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 7% του ΑΕΠ», τονίζει.

Ο κ. Σταυράκης παραθέτει στον πρόεδρο σειρά λόγων που ενδέχεται να σπρώξουν το έλλειμμα σε ψηλότερα επίπεδα.

Φοβάται την περαιτέρω αύξηση των δαπανών, τη μείωση των εσόδων από τα τσιγάρα λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος, τη μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ, τη μείωση των εσόδων του ΤΚΑ και τη μη απορρόφηση των πιστώσεων που προσφέρονται στην Κύπρο από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες.

Κυβερνητικό mea culpa

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο, ο υπουργός αριθμεί για πρώτη φορά και σειρά πολιτικών μέτρων που δεν επιτεύχθηκαν το 2009, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει το ότι οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους περιορίστηκαν κατά μόλις €15 εκ. αντί €140 εκ. που ήταν η αρχική στόχευση, ότι δόθηκαν €34 εκ. στους αγρότες, €14 εκ. για κτίριο του κτηματολογίου, άλλα €14 εκ. στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, €2,3 εκ. στους πολύτεκνους και €4 εκ. για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, ο στόχος για είσπραξη €50 εκ. από την έκδοση καθυστερημένων τίτλων ιδιοκτησίας δεν προσέφερε ούτε ένα ευρώ στον κρατικό κορβανά.

Μονόδρομος τα μέτρα

Στην επιστολή του ο υπουργός σημειώνει πως είναι μονόδρομος η λήψη διορθωτικών μέτρων, χωρίς τα οποία η Κύπρος θα μπει σε περιπέτειες.

Παραθέτει τα επτά μέτρα που παρουσίασε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2009 και προσθέτει μια όγδοη κατηγορία στην οποία περιλαμβάνει μέτρα όπως η παραχώρηση ΑΤΑ στους δημοσίους μόνο μία φορά ετησίως, αύξηση στους φόρους κατανάλωσης με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, αύξηση των τελών για υπηρεσίες και αύξηση των χρεώσεων για το νερό.

Σε ότι αφορά τα επτά αρχικά μέτρα, το υπουργείο χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών. Ενώ ανέμενε ότι θα μειώσουν το έλλειμμα κατά €500 εκ. ή 3% ετησίως, η επιστολή στον πρόεδρο κάνει αναφορά σε €200 εκ. το 2010.

Το χαμήλωμα των προσδοκιών οφείλεται στις αναμενόμενες καθυστερήσεις στην προώθηση των μέτρων αλλά και στις λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις εισπράξεις που θα προκύψουν από την πολεοδομική αμνηστία και από την αναπροσαρμογή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

Το 2010 το υπουργείο αναμένει μείωση του ελλείμματος από τα μέτρα ύψους €540 εκ. Τα €170 εκ. θα προέλθουν από μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ο ευρύτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί το έλλειμμα στα αποδεκτά από το Σύμφωνο Σταθερότητας επίπεδα του 3% μέχρι το 2013.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο, ο υπουργός τονίζει ότι τα μέτρα είναι ισορροπημένα, ικανοποιώντας το αίτημα της κοινής γνώμης για μείωση των δαπανών του κράτους και συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου. Τονίζει επίσης την ανάγκη διαχείρισης των μέτρων τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |