Tuesday, March 16, 2010

Στο 45% η φορολόγηση των μερισμάτων!


Στο 45% η φορολόγηση των μερισμάτων!


Ακόμα υψηλότερα βάζει το υπουργείο οικονομικών τον πήχη της φορολογικής επιβάρυνσης των μερισμάτων από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την ένταξή τους στην κλίμακα, μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα. Στο κείμενο των βασικών αλλαγών, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι:

“Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%. Στη συνέχεια τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσσονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσοστό των μερισμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μη ξεπερνά το 40%. Επιστρέφεται φόρος σε όσους από τη συνολική φορολόγηση προκύπτει φόρος μικρότερος του 40%.”

Στο υπόμνημα, όμως, που εστάλη χθες στον πρόεδρο της Βουλής από το υπουργείο οικονομίας, ξεκαθαρίζεται πως:

“Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου. Λαμβάνεται πρόνοια ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μη ξεπερνά τη φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα από μισθωτή εργασία.”

Με δεδομένο ότι με τα έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκε νέος ανώτατος συντελεστής 45% (για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ΕΥΡΩ), συνάγεται ότι η φορολογική επιβάρυνση στα μερίσματα θα φτάνει έως και το 45% !

Σε ό,τι αφορά τις offshore εταιρίες, αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων ιδιοκτησίας τους, από το 3% στο 15% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου. Ταυτόχρονα, προσφέρεται προθεσμία για μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικό πρόσωπο με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, η πίεση για τα έσοδα οδηγεί το υπουργείο οικονομικών να διατηρήσει την αυτοπεραίωση. Θα δοθούν, μάλιστα, κίνητρα για τον αυτοέλεγχο των μικρών επιχειρήσεων μέσω δεικτών, όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής. Όποιος πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια ή τα αποδέχεται θα θεωρείται ότι έχει ελεγχθεί και έχει κλείσει τη συγκεκριμένη χρήση. Όμως, εάν από το σύνολο των στοιχείων βρεθεί στο δείγμα μέσω της ανάλυσης κινδύνου - με βάση τη νέα μέθοδο, που θα ακολουθείται πλέον -, κατ΄ εξαίρεση θα υπόκειται σε έλεγχο.

source: capital.gr

No comments:

Share |