Tuesday, March 16, 2010

"Αποκλεισμένο" από τις τράπεζες το 10% των επιχειρήσεων

"Αποκλεισμένο" από τις τράπεζες το 10% των επιχειρήσεων


Κλειστές για το 10% των επιχειρήσεων που συγκαταλέγονται στο πελατολόγιο των τραπεζών είναι οι στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.

Μιλώντας στο Capital.gr, υψηλόβαθμα στελέχη του corporate banking μεγάλων τραπεζών επισημαίνουν ότι μετά το καλοκαίρι θα φανούν οι πραγματικές «αντοχές» των επιχειρήσεων και συνακόλουθα οι δυνατότητες χρηματοδοτήσεων των τραπεζών, ενώ καταλυτική θα είναι η μείωση του ΑΕΠ. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι εφόσον η πτώση του ΑΕΠ της ελληνικής Οικονομίας συγκρατηθεί στο 2%, η κατάσταση για τις επιχειρήσεις θα είναι διαχειρίσιμη. Το ίδιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί για την περίπτωση που η ύφεση οδηγήσει το ΑΕΠ σε πτώση της τάξεως του 4% που είναι και το αρνητικότερο σενάριο από αυτά που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού για το 10% των επιχειρήσεων που συγκαταλέγονται στο πελατολόγιό τους, ενώ σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χρεών. Την ίδια στιγμή, από τον δανεισμό ελληνικών τραπεζών «αποκλείονται» μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πίσω τους κάποιο ισχυρό ξένο όνομα.

Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως του λιανικού εμπορίου, που ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές και οι οποίες αντλούν ρευστότητα απευθείας από τις μητρικές τους. Καθώς οι μητρικές εταιρίες μπορούν να δανειστούν από τράπεζες στο εξωτερικό σχεδόν με το μισό κόστος από αυτό που μπορεί να επιτύχει μία καλή επιχείρηση στην ελληνική αγορά, οι εγχώριες θυγατρικές τους δεν απευθύνονται καν σε ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά μία μεγάλη καλή επιχείρηση μπορεί να δανειστεί με euribor και spread τουλάχιστον 4 μονάδων βάσης (άρα το τελικό της κόστος φτάνει κατ’ ελάχιστον στο 5%), όταν στο εξωτερικό οι μεγάλες καλές επιχειρήσεις δανείζονται με τελικό κόστος γύρω στο 3,5% ή και ακόμη χαμηλότερο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο, ωστόσο προσπαθούν να το συγκρατήσουν στα υφιστάμενα επίπεδα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία δανείζονται οι τράπεζες και με την προϋπόθεση ότι διατηρούν υπό έλεγχο το κόστος των καταθέσεων, τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων για τις καλές επιχειρήσεις φαίνεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω μόνο όταν υπάρξει αύξηση του επιτοκίου euribor.

source: capital.gr

No comments:

Share |