Tuesday, March 16, 2010

Roubini: Ανησυχία για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης


Roubini: Ανησυχία για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης

Η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να ενισχυθεί στο επόμενο διάστημα καθώς οι επενδυτές θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της εξόδου των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων από τα έκτακτα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας, εκτίμησε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο CNBC.

Οι στρατηγικές εξόδου αποτελούν ένα σημαντικό δίλημμα καθώς η απόσυρση των μέτρων πολύ νωρίς θα μπορούσε να οδηγήσει τις οικονομίες πάλι σε ύφεση, ενώ η διατήρηση των μέτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει τα ήδη υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα ακόμα υψηλότερα, σημείωσε ο Roubini.

Αποφύγαμε την παρατεταμένη ύφεση μέσω των "μαζικών νομισματικών και δημοσιονομικών προγραμμάτων ενίσχυσης" με κόστος όμως τη διόγκωση των ελλειμμάτων.

"Αν δεν μπορέσουμε να αυξήσουμε τους φόρους ή να μειώσουμε τις δαπάνες το πιο εύκολο μονοπάτι που μένει να ακολουθήσουμε είναι να λειτουργούμε συνέχεια τις εκτυπωτικές μηχανές", προειδοποίησε.

Επανέλαβε παράλληλα τον σκεπτικισμό του για τις δυνάμεις της ανάκαμψης μετά την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων, προσθέτοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους όταν θα έχει αρχίσει να εξανεμίζεται ο αντίκτυπος από τα μέτρα ενίσχυσης.

source: capital.gr

No comments:

Share |