Tuesday, March 16, 2010

Eurogroup: Βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί μόνο όταν χρειαστεί


Eurogroup: Βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί μόνο όταν χρειαστεί

Τρόπους οικονομικής στήριξης της Ελλάδας αναζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για παροχή “πακέτου” διάσωσης, λέγοντας πως η Αθήνα δε ζήτησε χρήματα.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας συνεδρίασης, οι υπουργοί έδωσαν έμφαση σε “τεχνικά” ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν εάν η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια για την αναχρηματοδότηση του διογκωμένου χρέους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του συμβουλίου, Jean-Claude Juncker.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Juncker επεσήμανε πως αν χρειαστεί, η Ευρωζώνη θα προσφέρει διμερή βοήθεια στην Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο ότι οι εγγυήσεις ελληνικού κυβερνητικού χρέους, ένας τρόπος στήριξης της χώρας, δεν θα αποτελέσουν το μηχανισμό διάσωσης.

Η λήψη της τελικής απόφασης μεταφέρεται από το Eurogroup, στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι τότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση, σημείωσε ο Juncker.

"Το μήνυμα μας προς τις αγορές δεν είναι πως η Ελλάδα θα λάβει οικονομική στήριξη σε κάθε περίπτωση. Το μήνυμα είναι πως θα λάβει στήριξη μόνο αν χρειαστεί", δήλωσε ο Juncker.

"Δεν έγινε καμία συζήτηση για ποσά", επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Josef Proell. "Συμφωνήσαμε πως η τεχνική προετοιμασία έχει προχωρήσει αρκετά και πως αυτό που ζητήθηκε από το συμβούλιο έχει απαντηθεί: η στήριξη θα δοθεί όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Σήμερα, ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια".

Ο Proell προβλέπει πως οι επενδυτές θα νιώσουν άνετα στην ιδέα πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ετοιμότητα να βοηθήσει την Ελλάδα μόλις αυτή το ζητήσει.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Christine Lagarde μετά το τέλος της συνεδρίασης, υπογράμμισε πως τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης κρίνονται "επαρκή" για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

source: capital.gr

No comments:

Share |