Tuesday, February 16, 2010

Medvedev προς Παπανδρέου: Ζητείστε βοήθεια από ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα


Medvedev προς Παπανδρέου: Ζητείστε βοήθεια από ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα



Ο Ρώσος Πρόεδρος Dmitry Medvedev δήλωσε πως παρότρυνε τον Γιώργο Παπανδρέου να στραφεί προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για βοήθεια, μεταδίδει το Reuters.

«Μόλις συνάντησα τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του συνέστησα να στραφεί στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να λύσει τα προβλήματα του Ελληνικού κράτους,» ανέφερε ο Medvedev στην αρχή μιας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick.

«Ποτέ δεν ξέρεις ποιος πρόκειται να ζητήσει βοήθεια,» απάντησε από την πλευρά του ο Zoellick, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Παπανδρέου: "Η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξ/πολη πρέπει να ξεκινήσει σε 6 μήνες"


Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Ρωσία σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξ/πολη να ξεκινήσει σε 6 μήνες" το Capital.gr είχε αναφέρει νωρίτερα τα εξής: «Οι απαραίτητες διαδικασίες, περιλαμβανομένων των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η συμφωνία για τη διέλευση transit, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η κατασκευή του έργου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά».

Με την ξεκάθαρη αυτή δήλωση που έγινε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, προσέρχεται σήμερα στις συναντήσεις που θα έχει με τη ρωσική πολιτική ηγεσία στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο, στο σχετικό τηλεγράφημα, ερμηνεύει τη δήλωση του πρωθυπουργού ως «εγκατάλειψη των όποιων αμφιβολιών για το project».

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται ήδη από εχθές στη Μόσχα και βάσει προγράμματος αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ρωσίας: τον πρόεδρο της κρατικής Δούμας Boris Gryzlov, τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού συμβουλίου Sergey Mikhailovich Mironov, το Ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev και τέλος το Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin.

Σημειώνεται ότι για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έχει ήδη γίνει μια πρώτη προεργασία στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού ενέργειας Γ. Μανιάτη στη Σόφια, όπου και εξασφαλίστηκαν προφορικές εγγυήσεις για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών από βουλγαρικής πλευράς. Ο κ. Μανιάτης συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου στη ρωσική πρωτεύουσα. Εκτός όμως του πετρελαιαγωγού, στο επίκεντρο της «ενεργειακής ατζέντας» του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα θα βρεθεί και ένας άλλος αγωγός, ο περίφημος South Stream. Τον περασμένο Μάιο είχε υπογραφεί η βασική συμφωνία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Gazprom για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται το ελληνικό έδαφος. Στη συμφωνία περιλαμβάνονταν οι όροι συνεργασίας στο προεπενδυτικό στάδιο αλλά και οι βασικές προβλέψεις για τη σύσταση της κοινοπραξίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Η κατασκευή του αγωγού συνδέεται και με την επέκταση τη συμφωνίας προμήθειας αερίου που έχει η χώρα μας μέχρι το 2015 από τη ρωσική Gazprom.

Εκτός των ενεργειακών, πάντως στις επαφές του ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συζητήσει τις εκκρεμότητες σε θέματα εξοπλισμών (ρωσικά θωρακισμένα οχήματα μάχης ΤΟΜΑ) καθώς και το Κυπριακό.

source: capital.gr

No comments:

Share |