Tuesday, February 16, 2010

Βουτιά εταιρικών κερδών και... φόρων


Βουτιά εταιρικών κερδών και... φόρων




Σταθεροποίηση παρουσίασαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του κράτους από άμεσους φόρους, με τις εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα να αντισταθμίζουν τη μεγάλη μείωση που φαίνεται να παρουσιάζουν οι εισροές εσόδων από εταιρικά κέρδη. Ανάσα στα κρατικά ταμεία δίνουν επίσης οι φόροι των μισθωτών αλλά και οι φόροι από τα ακίνητα.

Με βάση τα στοιχεία, τα συνολικά έσοδα του κράτους από άμεσους φόρους μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 στα €228,5 εκ. έναντι €229,3 εκ. που ήταν πέρσι, σημειώνοντας μείωση €0,8 εκ. ή 0,4% σε σχέση με πέρσι.


Ανοικτή πληγή για τον κρατικό κορβανά ενδέχεται να αποδειχθούν φέτος τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο. Η κρίση άρχισε να γίνεται εμφανής στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων των εταιρειών που πλήρωσαν τον Ιανουάριο €17 εκ. ή 28,4 % λιγότερα σε φόρους, από ότι πέρσι.

Οριακή μείωση είχαν επίσης οι φόροι των αυτοεργοδοτούμενων.

Αντίθετα οι άλλες κατηγορίες φόρων παρουσίασαν αύξηση.

Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα αυξήθηκαν κατά 9,2% ή €10,3 εκ. στα €122,8 εκ. από €112,4 εκ.

Επίσης, τα έσοδα από τους φόρους των υπαλλήλων με αύξηση 7,2% ή €2,8 εκ. ανήλθαν στα €42,3 εκ. από €39,5 εκ. τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Ενθαρρυντική είναι και η αύξηση που παρατηρείται στη ροή εσόδων από τα ακίνητα.
Τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας ακινήτων κατά την πώλησή τους, αυξήθηκαν κατά 14,6% τον Ιανουάριο στα €4,8 εκ. από €4,2 εκ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η αύξηση στα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο είναι εννέα ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση στις πωλήσεις (+24%), ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η μείωση στις τιμές που παρατηρήθηκε το 2009, συνεχίζεται.

Πτώση κατέγραψαν τον Ιανουάριο και τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, τα έσοδα του Τμήματος Τελωνείων και ΦΠΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 στα €145,3 εκ. έναντι €154,4 εκ. που ήταν πέρσι, παρουσιάζοντας μείωση 5,9% ή €9,1 εκ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |