Tuesday, February 16, 2010

O ιδρυτής της Finansbank, H. Ozyegin, γίνεται ανταγωνιστής της Εθνικής

O ιδρυτής της Finansbank, H. Ozyegin, γίνεται ανταγωνιστής της Εθνικής

Ο Husnu Ozyegin, ο Τούρκος μεγιστάνας, ιδρυτής της τράπεζας Finansbank, την οποία πούλησε στην Εθνική Τράπεζα το 2006, επέστρεψε στον τραπεζικό κλάδο της χώρας του, αφού έληξε η συμφωνία αποχής που είχε με την Εθνική και ήταν διάρκειας τριών ετών.



Την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησε να αγοράσει έναντι 85 εκατ. δολαρίων ( 61,8 εκατ. ευρώ) το 95% της Millenium Bank AS από τον πορτογαλικό όμιλο BCP (Banco Comercial Portugues), ο οποίος διαθέτει και στη χώρα μας θυγατρική με την ίδια επωνυμία. Η Millenium Bank Τουρκίας είναι μικρή τράπεζα με 18 καταστήματα, ενεργητικό 646 εκατ. δολάρια και κέρδη (2008) μόνο 2,4 εκατ. δολ. Η καθαρή της θέση με στοιχεία ισολογισμού 2008 ήταν 95 εκατ. δολάρια, όσο περίπου υπολογίστηκε η αποτίμηση της εξαγοράς της.

Ο τούρκος τραπεζίτης είχε βάλει στο μάτι την Millenium Bank, από το καλοκαίρι, καθώς ο όμιλος BCP είχε βγάλει στο σφυρί τη θυγατρική του από τον Ιανουάριο του 2009. Ομως μπήκε σφήνα η ισραηλινή Bank Hapoalim διεκδικώντας τη μέσω της θυγατρικής της στην Τουρκία, Bank Pozitif.

Για μια ακόμη φορά όμως νικητής ήταν ο Husnu Ozyegin, o οποίος πουλάει τράπεζες με P/BV γύρω στο 4 και αγοράζει με 1.

source: reporter.gr

No comments:

Share |