Tuesday, February 16, 2010

Μ. Βρετανία: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σημαντικά στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, ωθώντας τον επικεφαλής της Bank of England Mervyn King να στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Alistair Darling εξηγώντας το γιατί βρίσκεται κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο του 2%, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία, ONS, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2008, ενώ η αύξηση από το 0,6% του Δεκεμβρίου ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των δύο συγκεκριμένων μηνών από το 1996 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Ωστόσο η μηνιαία πτώση του 0,2% ήταν η μικρότερη μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου από την αρχή καταγραφής των στοιχείων, αντανακλώντας την επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας στο 17,5% από το 15% που ήταν στη διάρκεια του 2009, ανέφερε η ONS.

Η μηνιαία πτώση των τιμών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη λόγω των πωλήσεων του Ιανουαρίου όταν οι τιμές μειώνονται από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου συγκρίνονται με τη μηνιαία αύξηση κατά 0,6% το Δεκέμβριο και κατά 2,9% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ήταν αναπάντεχα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη CPI κατά 0,2% από το Δεκέμβριο και κατά 3,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η βασική μέτρηση του CPI, στην οποία εξαιρούνται οι πιο ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, μειώθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ σημείωσε αύξηση-ρεκόρ κατά 3,1% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος CPI θα σημείωνε αύξηση 3,6% μετά την αύξηση κατά 2,8% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

source: capital.gr

No comments:

Share |