Tuesday, February 2, 2010

Φρένο στις επενδύσεις


Φρένο στις επενδύσεις


Φρένο στις επενδύσεις βάζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις προμηνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το 2010 η οικονομία προτού καταφέρει να εξέλθει από την ύφεση. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως οι κυπριακές εταιρείες αφήνουν στα συρτάρια τα σχέδια για ανάπτυξη, αρκούμενες στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και εξαντλώντας παράλληλα τα όποια αποθέματα καταθέσεων είχαν φυλάξει κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων. Οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, που τοποθετείται προς το δεύτερο εξάμηνο του 2010, δεν έχουν πείσει προς το παρόν τον επιχειρηματικό κόσμο, που περιμένει δύσκολες μέρες αποφεύγοντας νέα ανοίγματα.


Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, που περιμένει κουμπωμένος τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη προτού προχωρήσει με νέες χρηματοδοτήσεις. Τα δανειακά υπόλοιπα των κυπριακών επιχειρήσεων αυξήθηκαν το Δεκέμβριο του 2009 με ρυθμό 5,1%, το χαμηλότερο των τελευταίων ετών. Περιορίστηκαν σε €21,5 δισ. έναντι €21,2 δισ. που ήταν τον περσινό Δεκέμβριο. Η αύξηση στα πιστωτικά υπόλοιπα των επιχειρήσεων το 2009 υπολογίζεται ότι προήλθε σχεδόν εξολοκλήρου από τον τοκισμό των δανείων και όχι από νέα δάνεια.

Την προηγούμενη διετία τα πιστωτικά υπόλοιπα των κυπριακών επιχειρήσεων είχαν αυξηθεί κατά 76% εν μέσω της ευφορίας που είχε δημιουργήσει η κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων είχε διοχετευθεί σε εταιρείες ανάπτυξης γης και σε κτηματομεσιτικά γραφεία.


Για να καλύψουν τις τρέχουσες τους ταμειακές ανάγκες, πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων ενώ άλλες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα μετρητά που έχουν κατατεθειμένα σε τράπεζες. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί τη μείωση των συνολικών καταθέσεων των κυπριακών επιχειρήσεων το 2009 κατά 0,8%. Τα προηγούμενα χρόνια τα καταθετικά υπόλοιπα των κυπριακών επιχειρήσεων είχαν παρουσιάσει σημαντική αύξηση, αντανακλώντας τη θετική πορεία που κατέγραφαν οι επιχειρήσεις την περίοδο της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης.

Παρά τη διστακτικότητα που συνεχίζει να επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, τα τελευταία στοιχεία αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας για σταθεροποίηση της κατάστασης. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πιστωτικών υπολοίπων των επιχειρήσεων βελτιώθηκε οριακά το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν είχε καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν επίσης και τα στοιχεία για σταθεροποίηση της ανεργίας και για αναθέρμανσης της εγχώριας ζήτησης ακινήτων. Θετικά είναι και τα σημάδια από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπου η ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ότι αναμενόταν.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικών προσδοκιών, όμως, οι επιχειρήσεις παρέμειναν κουμπωμένες τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι, εκτός απροόπτου, ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |