Tuesday, February 2, 2010

Ζητούν κρατική στήριξη 5 αναπτυξιακές εταιρείες

Ζητούν κρατική στήριξη 5 αναπτυξιακές εταιρείες



Οικονομική ενίσχυση ζητούν από το κράτος οι πέντε αναπτυξιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, για να μπορέσουν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών που αντιπροσωπεύουν.

Το θεσμικό status των εταιρειών αυτών, αλλά και η οικονομική συνεισφορά του κράτους στις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτελέσουν σήμερα αντικείμενο συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, που θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα, μετά από πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Γιώργου Βαρνάβα.

Μέτοχοι των εταιρειών αυτών είναι τοπικοί φορείς και οργανώσεις, όπως δήμοι και κοινότητες. Στόχος τους είναι συνήθως η παροχή υπηρεσιών προς τους μετόχους τους για εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων μέσω της συμμετοχής τους σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα εργαλεία που αξιοποιούν οι εταιρείες για επίτευξη των στόχων είναι η πληροφόρηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των επαρχιών, η αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και κοινωνικών πόρων, η ανάληψη πρωτοβουλιών για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και η προώθηση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της ΕΕ.

Μιλώντας στη StockWatch, ο εκπρόσωπος των Αναπτυξιακών Εταιρειών, Σπύρος Ελενοδώρου, ανέφερε ότι ενώ οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι απαραίτητα εργαλεία ανάπτυξης στην Κύπρο, η μη οικονομική ενίσχυση από το κράτος επηρεάζει το έργο τους. Ο κ. Ελενοδώρου ζητά τη θεσμοθέτηση του ρόλου των εταιρειών αυτών και την οικονομική τους στήριξη από το κράτος.

Στα ευρωπαϊκά προγράμματα, εξήγησε, το 85% του προϋπολογισμού του κάθε προγράμματος καταβάλλεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και το 15% από το κάθε κράτος μέλος.

Οι αναπτυξιακές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τον περσινό Μάρτιο το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε αίτημα για οικονομική συμβολή του κράτους σε προγράμματα που έλαβαν οι εταιρείες, παρά τη σχετική εισήγηση του Γραφείου Προγραμματισμού.

Το αιτιολογικό του υπουργείο, αναφέρει ο κ. Ελενοδώρου, ήταν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν είναι θεσμοθετημένοι φορείς.

Οι εταιρείες ελπίζουν, κατέληξε, πως η σημερινή συζήτηση θα ανοίξει το δρόμο για θεσμοθέτηση και στήριξη των εταιρειών από το κράτος.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |