Tuesday, February 2, 2010

Κίνα: Οδηγία για αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια


Κίνα: Οδηγία για αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια

Οδηγία προς τις τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια και των προκαταβολών θα απευθύνει η Bank Of China σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, η Bank Of China θα προειδοποιήσει τις τράπεζες για τους κινδύνους που συνδέονται με τα κεφάλαια που εισρέουν στην αγορά ιδιοκτησίας καθώς οι αθετήσεις πληρωμών παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στην Κίνα.

Η αύξηση στις χορηγήσεις κατά 1,7 τρισ. δολ. το 2009 είχε ως συνέπεια το Δεκέμβριο την αύξηση των τιμών με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 18 μηνών των τιμών σε 70 πόλεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης και των ανησυχιών είναι πως ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης που παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών κτηματομεσιτικών εταιρειών υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό εννέα μηνών

Σύμφωνα με τις πηγές, η Bank Of China θα ζητήσει επίσης από τις τράπεζες το σταμάτημα των νέων χορηγήσεων σε εταιρείες που συσσωρεύουν εκτάσεις ή καθυστερούν σκοπίμως τις πωλήσεις όπως επίσης και την απόρριψη των αιτήσεων από ιδιώτες οι οποίοι αγοράζουν κατοικίες για “επενδυτικούς και κερδοσκοπικούς λόγους”. Για το λόγο αυτό η Bank Of China θα ζητήσει από τις τράπεζες την αύξηση των επιτοκίων με “ένα ευρύ περιθώριο” εάν δεν είναι σίγουρες για τις προθέσεις των αιτούντων.

capital.gr

No comments:

Share |