Wednesday, January 27, 2010

Roubini: Ζητήστε βοήθεια από την Κίνα


Roubini: Ζητήστε βοήθεια από την Κίνα

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει,» δήλωσε ο Nouriel Roubini, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο CNBC.com στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, τις εργασίες του οποίου θα παρακολουθήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Κοιτάξτε, θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από την Κίνα,» συμπλήρωσε ο Roubini.

Εκτίμησε πως αν η κατάσταση γίνει πολύ άσχημη, η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να διασώσει την Ελλάδα καθώς είναι πολύ μεγάλη απειλή για την νομισματική ένωση.

"Η Ισπανία μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ε.Ε. από την Ελλάδα "

Νωρίτερα ωστόσο, ο ίδιος δήλωνε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «σημαντικότερο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Ελλάδα» είναι η περίπτωση της Ισπανίας.

Όπως εξήγησε, η Ισπανία είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε., με σημαντικό πρόβλημα χρέους, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το 10% της Ελλάδας και με τις τράπεζές της σε πολύ δυσχερή θέση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βραχυπρόθεσμα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, εκτίμησε ότι η νευρικότητα των αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τα spreads των ελληνικών ομολόγων και ανέφερε ότι στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα, αυτό θα επηρέαζε και τις τράπεζες της Γερμανίας.

"Τώρα ξεκινάει η φούσκα στην αγορά ακινήτων"

Στο μεταξύ, μιλώντας στο στο CNBC ο Roubini τόνισε ότι η απόσυρση των οικονομικών μέτρων στήριξης και η σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής αποτελούν πολύ δύσκολες πολιτικές επιλογές για το μέλλον, ωστόσο κάτι πρέπει να γίνει γιατί οι φούσκες έχουν αρχίσει να σχηματίζονται.

«Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, η πρώιμη έξοδος θα οδηγήσει ξανά τις οικονομίες σε ύφεση και το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή μίας φούσκας στην αγορά ακινήτων η οποία τείνει να γίνει παγκόσμια», σημείωσε ο Roubini από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

"Στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται πολύ γρήγορα, όπως και οι τιμές των μετοχών αν δείτε τα P/E", εξήγησε. «Τα καλά νέα είναι ότι έχει ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Το ερώτημα που κυριαρχεί έχει να κάνει με το ποιο θα είναι το σχήμα της ανάκαμψης», πρόσθεσε. Τέλος, ο Roubini προβλέπει μία "αργή, αναιμική ανάκαμψη τύπου U".

capital.gr

No comments:

Share |