Wednesday, January 27, 2010

Συνεχίζεται η ύφεση


Συνεχίζεται η ύφεση


Νέα επιδείνωση κατέγραψε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση του 2009 θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2010. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας κατέγραψε μείωση αυτό το μήνα, λόγω του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που υπάρχει στον κατασκευαστικό κλάδο. Αντίθετα, η κατάσταση στον κλάδο των υπηρεσιών συνέχισε να βελτιώνεται, ενώ στο λιανικό εμπόριο, στη μεταποίηση και στην ευρύτερη κατανάλωση το κλίμα φαίνεται να σταθεροποιείται.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, ο κυπριακός δείκτης οικονομικής συγκυρίας ανήλθε τον Ιανουάριο στις 66,1 μονάδες από 67,7 μονάδες το Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση 1,6 μονάδων.

Βαρίδι οι κατασκευές

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος οφείλεται κυρίως στον κλάδο των κατασκευών. Το κλίμα στον κατασκευαστικό κλάδο βάρυνε απότομα τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -52 από -36 τον προηγούμενο μήνα. Η απότομη αλλαγή της κατάστασης οφείλεται κυρίως στις αντιλήψεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Παρά την έναρξη των εργασιών για μεγάλα κατασκευαστικά έργα, οι αντιλήψεις των επιχειρηματικών του κλάδου έπιασαν πάτο. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και αρνητικών απαντήσεων έπεσε στο -73 που είναι η χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε στις έρευνες του ΚΟΕ. Το κλίμα άλλαξε απότομα, καθώς το Δεκέμβριο η αντίστοιχη μέτρηση ήταν -55. Επιδείνωση παρουσιάζει και η μέτρηση των πεποιθήσεων των κατασκευαστικών εταιρειών για την απασχόληση στον τομέα το επόμενο τρίμηνο (-31 τον Ιανουάριο από -17 το Δεκέμβριο) αλλά και για την πορεία των τιμών (-46 από -30).

Βελτίωση στις υπηρεσίες

Αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθεί ο κλάδος των υπηρεσιών, που παρουσίασε βελτίωση για τρίτο συνεχή μήνα, λόγω της βελτίωσης της ζήτησης το τελευταίο τρίμηνο αλλά και των προσδοκιών για αύξηση στις τιμές πώλησης.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -8 από -10 το Δεκέμβριο και είναι η καλύτερη από το Φεβρουάριο του 2009, δείχνοντας πως ο κλάδος βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -13, όσο ήταν και το Δεκέμβριο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα επίσης παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -26 από -27. Στους επιμέρους δείκτες, παρουσιάζεται σημαντική βελτίωση των αναμενόμενων παραγγελιών σε προμηθευτές και στις πεποιθήσεις των επιχειρηματιών για την πορεία των τιμών.

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν να κινούνται και οι προσδοκίες των καταναλωτών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -39 τον Ιανουάριο, όπως και το Δεκέμβριο.

Οι καταναλωτές παρουσιάζονται στις αρχές του χρόνου λιγότερο αισιόδοξοι για την πορεία των τιμών, της ανεργίας και για την πιθανότητα αποταμιεύσεων.
Το ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής του οικονομικού κλίματος συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία συλλέγονται από την εταιρεία RAI Consultants Public Ltd.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |