Wednesday, January 27, 2010

Το ιαπωνικό ΑΕΠ μεγαλύτερο θύμα της ύφεσης


Το ιαπωνικό ΑΕΠ μεγαλύτερο θύμα της ύφεσης

Η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Βρετανίας κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2009 σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από την ύφεση, μετά τη πτώση του ΑΕΠ για έξι διαδοχικά τρίμηνα, υπογραμμίζει ο Economist.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Ισπανία αποτελεί πλέον το μοναδικό πλούσιο κράτος της Ευρώπης που παραμένει σε ύφεση, με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2009, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.

Η «βουτιά» της βρετανικής οικονομίας, ωστόσο, είναι μικρότερη από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ιαπωνία, όπου σημειώθηκε πτώση 8,6% το 2009 σε σύγκριση με τα ανώτατα επίπεδα του 2008, υποχωρώντας για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα.

Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Economist βάσει της ποσοστιαίας συρρίκνωσης του ΑΕΠ μεταξύ 2008-2009 κατέχει η Γερμανία, η οποία είδε το εθνικό της προϊόν να μειώνεται σχεδόν κατά 7%.

Τρίτη στην κατάταξη έρχεται η Ιταλία, με ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ κατά σχεδόν πεντέμισι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η καθοδική πορεία της παραγωγής της χώρας διατηρήθηκε για 5 διαδοχικά τρίμηνα.

Ακολουθούν η ευρωζώνη με μέση συρρίκνωση πέντε περίπου μονάδων επί πέντε τρίμηνα, ενώ τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν με τη σειρά η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ο Καναδάς.

naftemporiki

No comments:

Share |