Wednesday, January 27, 2010

Ο Ομπάμα δίνει ώθηση στα μπόνους της Goldman Sachs


Ο Ομπάμα δίνει ώθηση στα μπόνους της Goldman Sachs


(Bloomberg) - H έκκληση του Προέδρου Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα για τον περιορισμό της ανάληψης κινδύνου από τις τράπεζες και για πάταξη των «άσεμνων» μπόνους της Wall Street μπορεί τελικά να συμβάλουν στην άνοδο των μπόνους στην Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs, όπως και πολλές τράπεζες, δίνει μεγαλύτερο μέρος του μπόνους της σε μετοχές για να το συνδέσει πιο στενά με τις επιδόσεις. Η εταιρεία τιμολόγησε αυτές τις μετοχές στα 154,12 δολάρια, το επίπεδο κλεισίματος στις 22 του Γενάρη, είπε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα, μετά μια πτώση δυο ημερών κατά συνολικά 8,1% που προκλήθηκε από το σχέδιο του Ομπάμα.

Η μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το Μάρτιο σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα λάβουν περισσότερες μετοχές από αυτές που θα έπαιρναν νωρίτερα στην εβδομάδα, και θα έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία για κέρδος αν η μετοχή ανεβεί. Η εταιρεία είπε τον περασμένο μήνα ότι τα κορυφαία 30 στελέχη της θα πάρουν μπόνους εξ ολοκλήρου σε μετοχές που δεν θα μπορούν να πουλήσουν για πέντε χρόνια. Στις 26 Ιανουαρίου στις 12:19 μ.μ, η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύονταν 1,9% σε 156,99 δολάρια.

«Οι ακούσιες συνέπειες από ορισμένες από τις τρέλες που έρχονται από την Ουάσιγκτον είναι εκπληκτικές», δήλωσε ο Michael Holland, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από $ 4 δισ. ως πρόεδρος της Holland & Co στη Νέα Υόρκη. «Προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις στον πολιτικό στίβο, κατάφεραν να κάνουν το στόχο τους, σε αυτήν την περίπτωση τους μεγάλους τραπεζίτες, να βγουν κερδισμένοι."

Η Morgan Stanley τιμολόγησε τις μετοχές που θα έδινε για μπόνους στις 21 Ιανουαρίου, την ημέρα που ο Ομπάμα ανακοίνωσε το σχέδιό του, δήλωσε η επιχείρηση σε ένα επίσημο έγγραφο. Οι μετοχές της Morgan Stanley υποχώρησαν 4,2% εκείνη την ημέρα και 5,3% στις 22 Ιανουαρίου. Η JPMorgan Chase & Co τιμολόγησε τις μετοχές για τους περισσότερους εργαζομένους στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ένα πρόσωπο με γνώση του θέματος. Οι μετοχές της υποχώρησαν 9,8% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών.

Οι προτάσεις του Ομπάμα θα περιορίσουν το trading για ιδίων όφελος και θα απαγορεύσει στις τράπεζες να επενδύουν σε hedge funds και μη εισηγμένες εταιρείες.

16,2 δολάρια δισ. δολάρια για παροχές

«Η απόφασή μου γίνεται πιο δυνατή όταν βλέπω μια επιστροφή στις παλιές πρακτικές σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις που ήταν αντίθετες στη μεταρρύθμιση. Όταν βλέπω ραγδαία αύξηση των κερδών και άσεμνα μπόνους σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να δανείσουν περισσότερα στις μικρές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να διατηρήσουν χαμηλά πιστωτικά επιτόκια, που δεν μπορούν να καταβάλλουν ένα τέλος ώστε να αποπληρώσουν τους φορολογούμενους για τη διάσωση χωρίς να μετακυλήσουν το κόστος στους μετόχους ή τους πελάτες,» είπε ο Ομπάμα στις 21 Ιανουαρίου.

Η Goldman Sachs, με έδρα τη Νέα Υόρκη, κράτησε 519 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα που χρησιμοποιεί για παροχές κατά το τέταρτο τρίμηνο και έδωσε 500 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές δωρεές. Αυτό ανέβασε τις ετήσιες δαπάνες για παροχές σε 16,2 δισ. δολάρια, ή 36% των εσόδων, το μικρότερο ποσοστό από τότε που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1999.

Ο Chief Financial Officer David Viniar είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία προσπάθησε να «εξισορροπήσει τις ανάγκες του δημοσίου με το να είμαστε δίκαιοι με τους ανθρώπους μας» σχετικά με τις αποδοχές, και ότι δεν αναμένει πως πολλοί εργαζόμενοι θα φύγουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις αποδοχές.


capital.gr

No comments:

Share |