Monday, January 11, 2010

Crash test για τον δανεισμό με το ΔΝΤ στην Αθήνα


Crash test για τον δανεισμό με το ΔΝΤ στην Αθήνα


Υπό τη παρουσία των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έρχονται στην Αθήνα για να συνδράμουν το οικονομικό επιτελείο στην αλλαγή του τρόπου σύνταξης και ελέγχου του προϋπολογισμού, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δανεισμού την ερχόμενη Τρίτη με την δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία απευθύνονται και στο αποταμιευτικό κοινό.

Μέσα σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εκτελέσει το δεύτερο υψηλότερο δανειακό πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα πρέπει να βρει τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ (22,5% του ΑΕΠ) για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010. Η εκδοτική στρατηγική του Δημοσίου αναμένεται πάντως πολυσχιδής με κοινοπρακτικές εκδόσεις (πιθανόν 10ετούς, 15ετούς και 8ετούς διάρκειας), ιδιωτικές τοποθετήσεις, εκδόσεις εντόκων γραμματίων και εκδόσεις σε δολάριο ή και σε άλλα ξένα νομίσματα. Αρχή θα γίνει με τη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 800 εκατ. ευρώ και ετήσιων τίτλων άλλων 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικά στελέχη τουλάχιστον τα 38 δισ. ευρώ από σύνολο του ετήσιου στόχους θα αντληθούν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να κινηθεί «συντηρητικά» τον Ιανουάριο αναμένοντας την έκκριση του ΠΣΑ από τις Βρυξέλες. Με όπλο με καλή «γνωμάτευσης» που προσδοκά από τους ελεγκτές του ΔΝΤ στοχεύει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίου διαμορφώνονται στα 3 δισ. ευρώ και με αυτό δεδομένο αναμένεται το 20% του φετινού δανεισμού ναα γίνει στο πρώτο τρίμηνο και το 50% στο δεύτερο, ώστε συνολικά στο πρώτο εξάμηνο να έχουμε καλύψει τουλάχιστον το 70% των αναγκών μας

Όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο, οι «δυσκολότεροι» μήνες για το ελληνικό Δημόσιο είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος, καθώς τότε το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να αντλήσει 11 δισ. ευρώ και 11,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα:

* Τον Ιανουάριο του 2010, το Δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τουλάχιστον 4,8 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 1,3 δισ. ευρώ, και τον Μάρτιο 2,7 δισ. ευρώ.

* Το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου θα πρέπει να αντλήσει συνολικά 22,6 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, το Δημόσιο θα ανακοινώνει φέτος το πρόγραμμα των εκδόσεών του κάθε μήνα, αντί για κάθε τρίμηνο που έκανε το 2009, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των δυσκολιών στις αγορές που θα προκύπτουν ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντλήσει 40 δισ. ευρώ από ομόλογα διάρκειας 3, 5 και 10 ετών, ενώ περί τα 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι βραχυχρόνιες εκδόσεις. Βέβαια, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες θα εξετάσει και πιθανή έκδοση μεγαλύτερης διάρκειας, για παράδειγμα 15ετίας, όπως έγινε και προς το τέλος του 2009.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό πολλές εκδόσεις να γίνουν σε δολάριο, γεν κλπ για να διευκολύνει τις τοποθετήσεις από μεγαλύτερη γκάμα επενδυτών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκληρώνοντας τον κύκλο των πιέσεων για την οικονομία και τον δανεισμό. Το ΔΝΤ, εκτός από το ΠΣΑ, θα συζητήσει επίσης με την κυβέρνηση θέματα τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού.

capital.gr

No comments:

Share |