Monday, January 11, 2010

Η Barclays δημιουργεί δεδικασμένο για τις κατασχέσεις στο Ντουμπάι


Η Barclays δημιουργεί δεδικασμένο για τις κατασχέσεις στο Ντουμπάι


Την πρώτη υπόθεση κατάσχεσης στην ιστορία του Ντουμπάι κέρδισε στα δικαστήρια της χώρας η βρετανική Barclays, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Bloοmberg, ανοίγοντας στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται εκεί ένα νέο «δρόμο» διεκδίκησης οφειλών που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε.

«Οι τράπεζες θα γίνουν πιο ‘επιθετικές’ αν δουν ότι η δικαστική οδός είναι αποτελεσματική, σχολιάζει στο Bloomberg αναλυτής της Moody’s. «Προσπαθούσαν να αποφύγουν τα δικαστήρια και να αναδιαρθρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, όμως τώρα που υπάρχει το δεδικασμένο θα ενθαρρυνθούν ώστε να προωθήσουν περισσότερες υποθέσεις μέσω αυτής της οδού», προσθέτει ο ίδιος.

Η Moody’s το Σεπτέμβριο εκτιμούσε ότι το 12% των 27.000 ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στο Ντουμπάι θα κηρυσσόταν μη εξυπηρετούμενο εντός 12-18 μηνών.

Μέχρι σήμερα η τοπική παράδοση αλλά και το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο καθιστούσαν απαγορευτική για τις τράπεζες τη δικαστική διεκδίκηση. Ωστόσο, μετά τη δικαστική νίκη της Barclays και με την ισλαμική τράπεζα Tamweel PJSC να έχει ήδη καταθέσει στα τοπικά δικαστήρια πολυάριθμές αιτήσεις που ακόμη εκκρεμούν, φαίνεται ότι ο νόμος περί κατασχέσεων που 2008 αρχίζει να λειτουργεί και να «ανοίγει» ένα νέο μεγάλο -και «επεισοδιακό όπως αναμένεται- κεφάλαιο στην πολύπαθη πλέον κτηματαγορά του Ντουμπάι.

capital.gr

No comments:

Share |