Monday, January 11, 2010

Σταυράκης: Έλλειμμα 3% μέχρι το 2013


Σταυράκης: Έλλειμμα 3% μέχρι το 2013


Ορίζοντα τριετίας θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για περιορισμό του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%, ποντάροντας στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων ύψους €500 εκ. Σε συνέντευξη του στη StockWatch λίγο πριν την ανακοινωθείσα πρόθεση του κράτους να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, οριοθετεί τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης και αναλύει τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα στα πλαίσια των προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο υπουργός δηλώνει πικραμένος για την επικέντρωση των επικριτών της κυβέρνησης σε ένα μόνο από τα επτά μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο, αυτό της επαναξιολόγησης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Αναφέρει επίσης ότι τον έχει κουράσει η συνεχής αντιπαράθεση μέσω των ΜΜΕ, που αφαιρεί παραγωγικό χρόνο από τις προσπάθειες επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Παραδέχεται ότι η εποχή ισχνών αγελάδων που διανύει ο κρατικός κορβανάς αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, παρά τη δέσμευση που είχε δοθεί για μη επιβολή νέων φορολογιών. Τονίζει ότι η δέσμευση αυτή λήφθηκε τον καιρό που υπήρχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα. Και παραθέτει παραδείγματα μειώσεων των φορολογιών, όπως στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Στη συνέντευξη, ο υπουργός αποκαλύπτει επίσης τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την επαναξιολόγηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Εξηγεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει διαχωρισμός της ελεύθερης Κύπρου σε πενήντα περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί συγκεκριμένος πολλαπλασιαστής των τιμών του 1980. Κάνει επίσης λόγο για έκπτωση που δύναται να δοθεί στο συγκεκριμένο πολλαπλασιαστή για να αποφευχθούν, όπως λέει, αδικίες. Απορρίπτει και την πρόταση για εξαίρεση του δανεισμού από την τρέχουσα αξία ενός ακινήτου, παραπέμποντας στη διεθνή πρακτική.

Αποκαλύπτει επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να επικαιροποιεί τις φορολογήσιμες αξίες ακινήτων κάθε 3-4 χρόνια.

Σε σχέση με τις προτάσεις για μεταρρύθμιση του συστήματος των δημοσίων συντάξεων, με εξοικονόμηση €150 εκ. ετησίως, ο κ. Σταυράκης ευελπιστεί ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα για αντιμετώπιση των μακροχρόνιων δημοσιονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται.

Αποστασιοποιείται από την πρόταση για μη παραχώρηση προσαυξήσεων σε υψηλόμισθους για κάποια περίοδο, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πρόταση από κανένα κόμμα για αυτό το θέμα. Σημειώνει ότι οι προσαυξήσεις και η ΑΤΑ είναι νομικά κατοχυρωμένες.

Ο κ. Σταυράκης δεν παραλείπει πάντως να τονίσει πως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση συνδέονται μεταξύ τους και σημειώνει πως πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πακέτο.

Στη συνέντευξη, ο κ. Σταυράκης αποφεύγει να αναφέρει το ύψος του ελλείμματος για το 2009, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα είναι μεγαλύτερο του 3,7% που ήταν τους πρώτους έντεκα μήνες. Ερωτηθείς σχετικά, δεν αποκλείει την πιθανότητα, πάντως, να είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Τονίζει πως ένα είναι το σίγουρο: «Εάν δεν λάβουμε διορθωτικά μέτρα το έλλειμμα διαχρονικά θα αυξάνεται».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |