Tuesday, December 29, 2009

Η RBS έτοιμη να πουλήσει πίνακές της


Η RBS έτοιμη να πουλήσει πίνακές της


(Bloomberg) - H Royal Bank of Scotland Group Plc, η βρετανική τράπεζα της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στην κυβέρνηση, είπε ότι ενδέχεται να πουλήσει έργα από την συλλογή έργων τέχνης που κατέχει και αξίζει μέχρι και 15 εκατομμύρια λίρες (24 εκατομμύρια δολάρια).

Η τράπεζα, η οποία έχει λάβει 45,5 δισεκατομμύρια λίρες κρατικής ενίσχυσης στην πιο ακριβή διάσωση τράπεζας στον κόσμο, εξετάζει τη συλλογή της για να προσδιορίσει αν, αρχικά, τα δημόσια μουσεία της Βρετανίας επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια από τα κομμάτια.

Η τράπεζα κέρδισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Δεκεμβρίου για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με το σχέδιο, πρέπει να απαλλαγεί από 300 υποκαταστήματα και τμήματα ασφάλισης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως είπε η εκπρόσωπος της Linda Harper την προηγούμενη εβδομάδα.

"Θα έχουμε λιγότερα κτίρια, και λιγότερη ανάγκη για κομμάτια τέχνης που κατέχουμε," δήλωσε η Harper σε τηλεφωνική συνέντευξη. Είπε ότι η τράπεζα εξέταζε έργα τα οποία θα ήθελαν εθνικά μουσεία και πινακοθήκες , "και αν υπάρχει ένα πλεόνασμα έργων τέχνης, μπορούμε να εξετάσουμε και την περίπτωση πωλήσεων."

"Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμα, αλλά δεν θα πουλήσουμε κανένα έργο τέχνης που έχει πολιτιστική κληρονομιά ή ιστορική σημασία", είπε η Harper. Τα έργα θα πουληθούν όταν μπορέσουν να πιάσουν μια καλή τιμή στην αγορά τέχνης, είπε.

Η τράπεζα λέει ότι έχει περίπου 2.200 έργα τέχνης συνολικής αξίας άνω των 1.000 λιρών, και περίπου 1.500 εκδόσεις περιορισμένης εκτύπωσης. Η συλλογή έργων τέχνης αυξήθηκε το 2000, όταν η RBS απέκτησε τη National Westminster Bank Plc και ενσωμάτωσε τα κομμάτια της στη συλλογή της.

Ένα από τα έργα που ήταν μέρος της συλλογής NatWest, ένα έργο του Frank Auerbach, πουλήθηκε πριν από δύο ή τρία χρόνια, είπε η Harper. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Scotsman, πουλήθηκε για 780.000 λίρες. Η Harper δεν επιβεβαίωσε το νούμερο.

Το παλαιότερο έργο που βρίσκεται στη συλλογή της RBS χρονολογείται γύρω στο 1750, και είναι το "Πορτραίτο του Andrew Drummond," του Johann Zoffany. Ο Drummonds ήταν ιδρυτής της Drummonds, της τράπεζας από τη Σκωτία, σύμφωνα με την RBS . Άλλα κομμάτια περιλαμβάνουν το "Fish Teas" του Jack Vettriano και το "At the Factory Gates," του LS Lowry σύμφωνα με την RBS. Η συλλογή αποτιμάται μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων λιρών.

capital.gr

No comments:

Share |