Tuesday, December 29, 2009

Σε άνοδο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων


Σε άνοδο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Υψηλότερα επιτόκια ξαναδίνουν οι ελληνικές τράπεζες για καταθέσεις προθεσμίας, γεγονός που αντανακλά τις συνθήκες αυξημένου κόστους χρηματοδότησης των εργασιών τους, που διαμορφώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.



Σύμφωνα με πληροφορίες του «R», μεγάλη ιδιωτική τράπεζα - που δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου εφέτος - προσέφερε προσφάτως επιτόκιο 3,1% για ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ για προθεσμιακή κατάθεση τρίμηνης διάρκειας. Για μικρότερα ποσά της τάξης του 1.000.000 ευρώ η ίδια και άλλες τράπεζες έδιναν 2,6-2,7% .

Σχεδόν όλες οι τράπεζες δίνουν πλέον επιτόκιο άνω του 2,2% που ήταν ένα μέσο επίπεδο που προσέφεραν μέχρι πρόσφατα οι τράπεζες για διάφορα ποσά και για περιόδους δίμηνης ή τρίμηνης διάρκειας.

Οι εξελίξεις αυτές αποδίδουν μία δύσκολη συγκηρία που ανατέλλει ενόψη του νέους έτους για τις ελληνικές τράπεζες και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αντικατάσταση της φθηνής ρευστότητας που αντλούν από την ΕΚΤ, την μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό και τα αυξημένα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση το ύψος των επιτοκίων είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που έδιναν τον Ιανουάριο του 2009 (είχε φθάσει μέχρι και 7% ή 4,89% που ήταν ο μέσος όρος των προθεσμιακών καταθέσεων σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος) όταν χρειάστηκε η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για να εκτονωθεί ο πόλεμος των επιτοκίων καταθέσεων, που απειλούσε τη βιωσιμότητά τους.

reporter.gr

No comments:

Share |