Friday, September 4, 2009

Τι κρύβει η μεταφορά της έδρας της μητρικής της Wind Hellas

Τι κρύβει η μεταφορά της έδρας της μητρικής της Wind Hellas


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η απόφαση της Wind Hellas να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της μητρικής εταιρείας από το Λουξεμβούργο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα ενδέχεται να καταστήσει ευκολότερη για την εταιρεία την αναδιάρθρωση του χρέους των 3,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Η Wind Hellas, η οποία διέθετε έως τις 30 Ιουνίου ταμειακό υπόλοιπο 32 εκατ. ευρώ, έχει μόλις έξι εβδομάδες στη διάθεσή της για την καταβολή τόκων 67 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική εταιρεία εξέπληξε την αγορά την περασμένη εβδομάδα όταν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου ανακοίνωσε ότι αφενός διαθέτει περιορισμένη ρευστότητα και αφετέρου προχώρησε στην επιλογή των Morgan Stanley και Ernst & Young ως συμβούλους για την αξιολόγηση “εναλλακτικών στρατηγικών” για την κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση.

Τώρα που η μητρική της Hellas II έχει την έδρα της στη Βρετανία, η Wind Hellas υπόκειται στο βρετανικό πτωχευτικό δίκαιο. Σύμφωνα με διάταξη, γνωστή ως πρόταση διακανονισμού οφειλών, μία αναδιάρθρωση χρέους που επιβλέπεται από δικαστικά απαιτεί τη συγκατάθεση του 75% των πιστωτών της εταιρείας και όχι του 100%.

“Το βρετανικό καθεστώς προσφέρει καλούς τρόπους αναδιάρθρωσης,” σημειώνει ο Richard Tett του δικηγορικού γραφείου Freshfields Bruckhaus Deringer. Σύμφωνα με τον Tett οι διαδικασίες πτώχευσης σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης μπορούν να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια όταν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών.

Ερωτηθείς για την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της αλλαγής έδρας και του βρετανικού πτωχευτικού δικαίου, ο εκπρόσωπος της Wind Hellas, Edward Bridges, αρκέστηκε να απαντήσει πως έγινε για “γενικότερους εταιρικούς σκοπούς”.

Στο πλαίσιο των κανονισμών πτώχευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αναδιαρθρώσεις λαμβάνουν χώρα στο κέντρο του κύριου ενδιαφέροντος των εταιρειών το οποίο συνήθως θεωρείται πως είναι η επίσημη έδρα τους.

Αναλυτές της Societe Generale σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους ανέφεραν πως η Wind Hellas θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την απόφαση-ορόσημο του περασμένου μήνα για την αναδιάρθρωση της IMO Car Wash.

Στην περίπτωση της IMO χρησιμοποιήθηκε πρόταση διακανονισμού οφειλών για την παράκαμψη των junior πιστωτών με την αιτιολογία πως δεν είχαν πλέον κανένα οικονομικό ενδιαφέρον στην εταιρεία.

Το χρέος προς τους πιστωτές αυτής της κατηγορίας έχει μεγαλύτερο τόκο σε σχέση με αυτό προς τους senior πιστωτές, αλλά στην περίπτωση της χρεοκοπίας οι τελευταίοι έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την εξόφληση.

Η πρόταση διακανονισμού “θα παρείχε στην εταιρεία την επιλογή διαπραγμάτευσης μίας εθελοντικής αναδιάρθρωσης που θα αφορά συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες χρέους,” αναφέρουν οι αναλυτές της SocGen.

Ειδικοί σε υποθέσεις χρεοκοπιών βλέπουν την κίνηση της Wind Hellas ως ένα παράδειγμα "forum shopping", μία διαδικασία με την οποία οι εταιρείες μετακινούνται σε περιοχές όπου πιστεύουν πως το πτωχευτικό θα τους προσφέρει βεβαιότητα και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι εταιρείες που προχωρούν σε μία τέτοια κίνηση έχουν συνήθως υψηλά χρέη και δραστηριότητες σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τον Tett ο αριθμός των εταιρειών που προχωρούν σε αυτή την κίνηση αυξάνεται. “Επικεντρώνονται στην περιοχή δικαιοδοσίας που θα μεγιστοποιήσει την αξία, θα εκδώσει γρήγορα απόφαση, η οποία θα είναι προβλέψιμη. Αυτό βοηθάει επίσης στη διατήρηση των δραστηριοτήτων και των θέσεων εργασίας,” τονίζει ο Tett.

Είναι η πρώτη σημαντική περίπτωση “forum shopping” σε αυτή την κρίση. Ωστόσο, το 2007 η γερμανική εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων Schefenacker AG μετέφερε την έδρα της στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης.

Η Wind Hellas έχει μία πολύπλοκη και μοχλευμένη σε μεγάλο βαθμό κεφαλαιακή δομή, η οποία αποτελείται από ανακυκλούμενο δάνειο 250 εκατ. ευρώ, ανώτερο καλυμμένο ομόλογο 1,22 δισ. ευρώ ωρίμανσης 2012, ανώτερο μη καλυμμένο δάνειο 355 εκατ. ευρώ ωρίμανσης 2013, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης 960 εκατ. ευρώ και 210 εκατ. ευρώ ωρίμανσης 2015 και τέλος δάνεια payment-in-kind 266 εκατ. ευρώ.

“Η εταιρεία πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο αρκετά γρήγορα αν και δεν είμαι σίγουρος πως υπάρχει αρκετός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές,” υποστηρίζει πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η Wind Hellas έχει ξεκινήσει επίσης συζητήσεις με τη μέτοχό της Weather Investments SpA, μία εταιρεία συμμετοχών, της οποίας μέτοχος πλειοψηφίας είναι ο Αιγύπτιος Naguib Sawiris, για την ενδεχόμενη συμμετοχή της σε “μία κίνηση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης,” ανέφερε η ελληνική εταιρεία την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου.

“Αυτή είναι μία σοβαρή κατάσταση που απαιτεί λύση σύντομα,” δήλωσε στην παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Emad Barsoum.

Τα ομόλογα ήδη τιμολογούνται με βάση την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, με το ανώτερο καλυμμένο ομόλογο ωρίμανσης 2012, το οποίο αναμένεται να επωφεληθεί από την αναδιάρθρωση, να αυξάνεται κατά 10 μονάδες στο 82% της ονομαστικής αξίας από την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ευρωομόλογο μειωμένης εξασφάλισης ωρίμανσης 2015, το οποίο το πιθανότερο θα πληγεί, έχει υποχωρήσει 15 μονάδες στο 9% στης ονομαστικής αξίας στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με έναν ομολόγων.


capital.gr

No comments:

Share |