Friday, September 4, 2009

Σαρώνουν καταθέσεις τα ΣΠΙ

Σαρώνουν καταθέσεις τα ΣΠΙ


Δραστικές αλλαγές του καταθετικού χάρτη έχουν πετύχει από την αρχή του έτους τα 110 περίπου Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, προσφέροντας ψηλότερα καταθετικά επιτόκια από τις εμπορικές τράπεζες. Το 2009 τα ΣΠΙ έχουν πάρει περισσότερες καταθέσεις από ότι όλες οι τράπεζες μαζί, ενώ μέσα σε ένα χρόνο έχουν κερδίσει μερίδιο 2,20% σε βάρος κυρίως των δύο μεγάλων τραπεζών. Με βάση τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα ΣΠΙ έχουν επανακτήσει τη δεύτερη θέση στις καταθέσεις, καλύπτοντας το χαμένο περσινό έδαφος, όταν ο καταθετικός πόλεμος μεταξύ παλιών και νέων παικτών είχε προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα καταθετικά τους χαρτοφυλάκια.


Το μερίδιο των ΣΠΙ στις καταθέσεις ακούμπησε το Ιούλιο το 21% για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Από την αρχή του έτους τα ΣΠΙ έλαβαν στα ταμεία τους γύρω στα €1,5 δισ. από τα €2,5 δισ. των νέων καταθέσεων που μπήκαν στο σύστημα, κεφαλαιοποιώντας το arbitrage που δημιούργησαν στα καταθετικά επιτόκια σε βάρος των τραπεζών.

Οι δύο μεγάλες τράπεζες κράτησαν τα καταθετικά τους επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα από τα ΣΠΙ, στην προσπάθεια τους να εξαλείψουν τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν πέρσι στην αγορά, αλλά πλήρωσαν για την πολιτική τους ακριβό τίμημα. Η Τρ. Κύπρου διατήρησε μεν τα σκήπτρα στις καταθέσεις αλλά έχασε σε ένα χρόνο μερίδιο 1,6% και η Λαϊκή που πέρασε στην τρίτη θέση έχασε 1,1%.

Οι απώλειες των τραπεζών είναι ακόμα μεγαλύτερες αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πλείστες από τις νέες καταθέσεις που πήραν προήλθαν από το κράτος, που υπολογίζεται ότι κατάθεσε στα δύο ιδρύματα εκατοντάδες εκατομμύρια. Αν εξαιρεθούν τα ποσά αυτά, οι δύο τράπεζες φαίνεται να έχασαν από την αρχή του έτους σημαντικά ποσά καταθέσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Σημαντική απώλεια μεριδίου είχε και η Alpha, χάνοντας 0,48% ενώ η Εθνική Κύπρου έχασε άλλο 0,15%.

Αντίθετα, η Ελληνική Τράπεζα κέρδισε 0,13% τον τελευταίο χρόνο. Από το τέλος του 2008, εισέρευσαν στα ταμεία της Ελληνικής νέες καταθέσεις ύψους €0,5 δισ.

Από τις μικρότερες τράπεζες, ξεχωρίζει η βελτίωση του μεριδίου της USB κατά 0,24% και της Τρ. Αναπτύξεως κατά 0,15%. Επίσης, από το τέλος Νοεμβρίου η Eurobank φέρεται να κέρδισε 1,04% που οφείλεται εν μέρει σε μεταφορές καταθέσεων από το εξωτερικό.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |