Friday, September 4, 2009

Roubini: Θεωρεί πιθανή την ανάκαμψη τύπου “U”

Roubini: Θεωρεί πιθανή την ανάκαμψη τύπου “U”


Πιθανή θεωρεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τύπου “U” ο Nouriel Roubini, κορυφαίος οικονομολόγος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για υποαπόδοση των μεγαλύτερων οικονομιών για διάστημα που ενδεχομένως να διαρκέσει και τρία χρόνια. Ωστόσο, προειδοποίησε για τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο νέας ύφεσης, τύπου double-dip.

“Εκτιμώ πως το βασικό σενάριο προβλέπει οικονομική ανάκαμψη τύπου ΄U΄, με την ανάπτυξη χαμηλότερα του μέσου όρου...ειδικά για τις προηγμένες οικονομίες, για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια”, δήλωσε ο Roubini σε συνέντευξη Τύπου.

“Ωστόσο, παράλληλα διακρίνω μια μικρή αλλά αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης ΄double-dip΄ σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουμε σωστά τη στρατηγική εξόδου και έχουμε εκ νέου επιδείνωση της ανάπτυξης”.

Ξεχωριστά ο Roubini, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξέφρασε την ανησυχία πως οι οικονομίες με υψηλό ποσοστό αποταμίευσης, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία ενδέχεται να μην ενισχύσουν την κατανάλωση τους επαρκώς ως αντιστάθμιση στην πτώση της ζήτησης από “σπάταλες” χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.

"Αν οι Αμερικανοί καταναλωτές δαπανήσουν λιγότερα, τότε θα πρέπει οι χώρες με υψηλά ποσοστά αποταμίευσης να αυξήσουν την κατανάλωσή τους και να μειώσουν την αποταμίευσή τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός ρυθμός ανάπτυξης", δήλωσε.

Επίσης, ο Roubini υποστήριξε πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να δίνουν έμφαση στις τιμές παγίων κατά τον καθορισμό επιτοκιακής πολιτικής και προέτρεψε τον Bernanke να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Ωστόσο, το outlook που δίνει παραμένει "γκρίζο".

"Θεωρώ πως είναι παραπάνω από ό,τι πρέπει αυτοί που πιστεύουν ότι όλα είναι καλά, δυστυχώς όμως ο δρόμος θα είναι γεμάτος λακκούβες ή και χειρότερα", είπε.

capital.gr

No comments:

Share |