Friday, September 4, 2009

ΗΠΑ: Επανέρχεται το ζήτημα των "αποζημιώσεων" για πληροφοριοδότες

ΗΠΑ: Επανέρχεται το ζήτημα των "αποζημιώσεων" για πληροφοριοδότες


Το ζήτημα των χρηματικών «αποζημιώσεων» που προσφέρουν οι αμερικανικές αρχές σε πληροφοριοδότες που τις κατευθύνουν προς την αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων δείχνει να επανέρχεται με αφορμή την υπόθεση Madoff, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σημαντικές ανισορροπίες σχετικά με τις προσφερόμενες αποζημιώσεις, καθώς για την αποκάλυψη των παράνομων πρακτικών marketing της Pfizer δόθηκαν 102 εκατ. δολάρια, ενώ για την αποκάλυψη της υπόθεσης Madoff ο Harry Markopoulos δεν έχει λάβει ούτε ένα cent, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Τα «κενά» στη σχετική νομοθεσία σχετίζονται με τον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας και τη φύση των παραβάσεων, καθώς η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει το ποσό των 150.000 δολαρίων για πληροφορίες που αφορούν insider trading, όταν το ποσό που δαπανάται για πληροφορίες σχετικά με παραβάσεις στον φαρμακευτικό κλάδο φθάνει ετησίως τα 250 εκατ. δολάρια.

«Τα κίνητρα δεν είναι αρκετά ισχυρά για τους επίδοξους πληροφοριοδότες», αναφέρει στο Reuters μία δικηγόρος από τη Βοστόνη. Ο Brian Kenney, δικηγόρος στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ που συμμετείχε στην εκδίκαση τη υπόθεσης της Pfizer και έχει συνεργαστεί με τον Markopoulos, εκτιμά ότι «ένα βελτιωμένο σύστημα αποζημιώσεων θα μπορούσε να ωφελήσει ανθρώπους σαν τον Markopoulos». «Ο άνθρωπος αυτός πέρασε πολλά και θα ήθελα να δω να αποζημιώνεται με κάποιο τρόπο», δηλώνει.

capital.gr

No comments:

Share |