Friday, August 21, 2009

Greenspan: Αναμένει ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο εξάμηνο

Greenspan: Αναμένει ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο εξάμηνο


Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει δυο ισχυρά τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, ωστόσο θεωρεί πιθανό η ανάκαμψη να κλονιστεί τον επόμενο χρόνο.

“Πιστεύω πως είμαστε εντάξει για τους επόμενους έξι μήνες”, δήλωσε ο Greenspan σε συνέντευξή του στο Reuters. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η αγορά ακινήτων, που αποτελούν βασικές δυνάμεις της ανάκαμψης, τονώθηκαν από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, για παράδειγμα από το πρόγραμμα απόσυρσης.

Ο Greenspan, ο οποίος αποχώρησε από την Fed το 2006 έπειτα από 18 χρόνια, χαρακτήρισε την αγορά οχημάτων των ΗΠΑ “κορεσμένη”, με τα αυτοκίνητα και τα μικρά φορτηγά να είναι 20% περισσότερα από τους οδηγούς.

Όσον αφορά την αγορά ακινήτων, η κάμψη στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών βοηθά τους κατασκευαστές να ξεδιαλύνουν τα αποθέματα, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων ενδέχεται να μειωθούν όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα απόσυρσης.

Ο Greenspan αντλεί την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο μισό του 2009 από τη συρρίκνωση που παρατηρείται στα αποθέματα των εμπορευμάτων.

Παράλληλα, η καταναλωτική δαπάνη έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από την παραγωγή, γεγονός που θα ωθήσει τις επιχειρήσεις σε αύξηση της παραγωγής τους, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει το ΑΕΠ.

Επιπλέον, την ανάκαμψη φαίνεται ότι θα στηρίξει και η άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές που θα δώσει στις εταιρείες ευκαιρίες για φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης.

capital.gr

No comments:

Share |