Friday, August 21, 2009

Bernanke: Σε ανοδική τροχιά η οικονομία, αργή η ανάκαμψη

Bernanke: Σε ανοδική τροχιά η οικονομία, αργή η ανάκαμψη


Την πεποίθησή του πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke σε ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο της ομοσπονδιακής αρχής στο Jackson Hole του Kansas.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως η έξοδος από την ύφεση θα είναι αργή παρά το γεγονός πως η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και διεθνώς φαίνεται να σταθεροποιείται.

“Η οικονομική δραστηριότητα εισέρχεται σε ανοδική τροχιά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό”, ανέφερε. Οι προοπτικές επιστροφής στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα “φαίνονται καλές”. "Ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη θα είναι σχετικά αργή στην αρχή, με σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας".

Στη συνέχεια, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες των Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως, ο Bernanke υποστήριξε πως οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν χειρότερες αν δεν λαμβάνονταν μέτρα επιθετικής πολιτικής. "Σημαντικοί χρηματοοικονομικοί φορείς θα είχαν καταρρεύσει και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο", είπε. Πλέον παρατηρείται σημαντική βελτίωση των αγορών χάρη στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ μείζον πρόβλημα παραμένει η συνεχιζόμενη δυσκολία πρόσβασης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

Ξεχωριστά, ο επικεφαλής της Fed απηύθυνε ξανά έκκληση στις ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν σε δραστική αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου και ζήτησε από τους ηγέτες των κρατών να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να επιτύχουν διατηρήσιμη ανάκαμψη.

capital.gr

No comments:

Share |