Tuesday, June 2, 2009

Σε υψηλό 9,5 ετών η ανεργία

Σε υψηλό 9,5 ετών η ανεργία

Αύξηση, μεγαλύτερη της αναμενόμενης, κατέγραψε τον Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ για να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιάμισι ετών, καθώς οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις απολύσεις ως μέσο επιβίωσης στην κρίση.

Αναλυτικά, το ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στο 9,2% τον Απρίλιο από 8,9% το Μάρτιο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1999, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,1%, με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία έδειξαν πως 3,1 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, οπότε το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 7,3%. Η αύξηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του outlook της καταναλωτικής δαπάνης, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος προτού το μπλοκ ανακάμψει από την ύφεση.

Τον προηγούμενο μήνα η στατιστική υπηρεσία προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την ανεργία στο σύνολο του τρέχοντος έτους, τοποθετώντας το ποσοστό στο 9,9% από 9,3% τον Ιανουάριο, ενώ έκανε λόγο για περαιτέρω αύξηση στο 11,5% το 2010.

Επιστρέφοντας στα στοιχεία του Απριλίου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι συνολικά 14,6 εκατ. άντρες και γυναίκες στερούνταν εργασίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αριθμός που υπερβαίνει το συνολικό πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί.

Τα στοιχεία ενδέχεται να ενισχύσουν τις πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, αν και η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1% κατά την επόμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (18,1%) εμφάνισε η Ισπανία, όπου η επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας οδήγησε σε συρρίκνωση-ρεκόρ της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο. Δεύτερη ακολουθεί η Λετονία με ποσοστό ανεργίας 17,4% και τρίτη η Λιθουανία με ποσοστό 16,8%.

Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας κατέγραψε η Ολλανδία (3%), η οποία ακολουθείται από την Αυστρία (4,2%).


CAPITAL.GR

No comments:

Share |