Tuesday, June 2, 2009

Οι 10 χειρότερες χρεοκοπίες στις ΗΠΑ

Οι 10 χειρότερες χρεοκοπίες στις ΗΠΑ



Από την Lehman μέχρι την Texaco, η Ιστορία έχει δει πανίσχυρες εταιρίες να καταρρέουν μέσα σε μια νύχτα, παρασύροντας μαζί τους στην άβυσσο δεκάδες χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια και θέσεις εργασίας. Τελευταίο θλιβερό παράδειγμα η General Motors, η επί δεκαετίες Νο1 αυτοκινητοβιομηχανία της Αμερικής, που κατεβάζει ρολά με ενεργητικά περί τα 90 δισ. δολ. και χρέη περί τα 170 δισ.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί, περιγράφονται συνοπτικά οι 10 χρεοκοπίες που κλόνισαν περισσότερο τις ΗΠΑ, αλλάζοντας τον ρου της επιχειρηματικής ιστορίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Η κατάταξη γίνεται με βάση το ύψος των ενεργητικών στοιχείων που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις στις αιτήσεις τους για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης. Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα CNN.money.


Lehman Brothers

Κατάταξη: 1
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 15/09/08
Ενεργητικά: 691 δισ. δολ.

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της τρέχουσας ύφεσης, είναι η κατάρρευση της κάποτε αξιοσέβαστης (και κάποτε 4ης ισχυρότερης) επενδυτικής εταιρίας της Wall Street, που χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο, στην μεγαλύτερη πτώχευση της αμερικανικής ιστορίας. Οι χρηματιστηριακές κι επενδυτικές επιχειρήσεις Βορείου Αμερικής πωλήθηκαν στην βρετανική τράπεζα Barclays. Κάποιες άλλες αμερικανικές μονάδες , όπως η εταιρία διαχείρισης περιουσίας Neuberger-Berman, συνέχισαν να λειτουργούν ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις. Εξαιτίας της διεθνούς εμβέλειας της εταιρίας, οι διαδικασίες χρεοκοπίας είναι περίπλοκες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έχοντας ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής την διακοπή λειτουργίας 80 θυγατρικών της τράπεζας.



Washington Mutual

Κατάταξη: 2
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 26/9/08
Ενεργητικά: 327,9 δισ. δολ.

Εν μέσω πανικού, οι πελάτες της Washington Mutual σήκωσαν καταθέσεις πάνω από 16 δισ. δολ. μέσα σε 10 μέρες από την τράπεζα, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να κατασχέσει τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία του οίκου και να τα πουλήσει στην JPMorgan Chase προς 1,9 δισ. δολ. Την επόμενη μέρα, η WaMu αιτήθηκε προστασίας από τους πιστωτές. Ο οίκος που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος στον κλάδο savings and loan και έκτος στον τραπεζικό χώρο, σήμερα είναι σκιά του εαυτού του. Η εταιρία έχει καταθέσει προσφυγή κατά των Αρχών (FDIC) για ακατάλληλη κατάσχεση και ζητεί αποζημίωση 13 δισ. δολάρια.


WorldCom

Κατάταξη: 3
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 21/7/02
Ενεργητικά: 103,9 δισ. δολ.

Το αλλοτινό Νο2 της αμερικανικής αγοράς υπεραστικής τηλεφωνίας, κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας μετά την αποκάλυψη λογιστικού σκανδάλου ύψους 11 δισ. δολ. Το 2003 μετονομάστηκε σε MCI, (το όνομα μιας από τις εταιρίες που είχε εξαγοράσει) και αναδύθηκε από το καθεστώς χρεοκοπίας ένα χρόνο αργότερα. Το 2005 η MCI εξαγοράστηκε από την Verizon Communications προς 7,6 δισ. δολ. και ο πρώην επικεφαλής της καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή για απάτη, συνωμοσία και πλαστογραφίες. Υπηρετεί και σήμερα την ποινή του.


General Motors

Κατάταξη: 4
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 1/6/09
Ενεργητικά: 91 δισ. δολ.

Ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας, που ήταν επί πολλά χρόνια η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία και βασίλευε στο Fortune 500, αιτήθηκε χθες υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας. Το πιθανότερο αποτέλεσμα της αναδιοράγνωσης της εταιρίας θα είναι η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, που θα κρατήσει τις μάρκες Chevy, Cadillac, Buick, GMC. Οι υπόλοιπες μάρκες που δεν έχουν καλή εμφάνιση, Pontiac, Saturn, Hummer, Saab, Opel ίσως κρατηθούν σε ξεχωριστές οντότητες, ίσως πωληθούν σε ξένους, ίσως απλά κλείσουν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η αμερικανική κυβέρνηση θα κατέχει 72,5% της νέας εταιρίας και το σωματείο εργαζομένων United Auto Workers το 17,5%.


Enron

Κατάταξη: 5
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 2/12/01
Ενεργητικά: 65,5 δισ. δολ.

Το ξέσπασμα του ηχηρού σκανδάλου της «δημιουργικής λογιστικής» κατέστρεψε το 2001 την μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Αμερικής. Μετά από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, που συγκέντρωσε το περισσότερο ενδιαφέρον από όλες, η Enron εξήλθε από την προστασία τρία χρόνια αργότερα. Πολλά κορυφαία στελέχη της καταδικάστηκαν με κατηγορίες χρηματιστηριακών και λογιστικών σκανδάλων. Το σκάνδαλο Enron «έριξε» και τον λογιστικό οίκο Arthur Andersen, ενώ ενέπνευσε το Διάταγμα 2002 Sarbanes-Oxley, που έθεσε νέα στάνταρ για τις εισηγμένες. Το 2007 η Enron μετονομάστηκε σε Enron Creditors Recovery Corp. με στόχο να ρευστοποιήσει τα εναπομένοντα ενεργητικά της.


Conseco

Κατάταξη: 6
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 17/12/02
Ενεργητικά: 61 δισ. δολ.

Μετά από χρόνια κακής διαχείρισης, η χρηματοοικονομική και ασφαλιστική εταιρία συσσώρευσε χρέη 8 δισ. δολ. και υποχρεώθηκε σε χρεοκοπία. Αναδιοργάνωσε και μείωσε το χρέος στο 1,4 δισ. δολ. και επέστρεψε στην αγορά ένα χρόνο αφότου πώλησε τον χρηματοοικονομικό βραχίονα. Η Conseco σήμερα πωλεί ασφάλεια ζωής και επικουρική περίθαλψη σε πάνω από 4 εκατομμύρια πελάτες. Εξαιτίας σειράς μειονεκτημάτων στο σύστημα εκκαθάρισης, η αναδιοργάνωση της Conseco προκάλεσε μεταρρύθμιση στην αγορά credit default swap. Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner ζήτησε περαιτέρω ρύθμιση, τονίζοντας ότι τα παράγωγα over-the-counter θα πρέπει να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια και οι dealers να υπόκεινται στην ομοσπονδιακή εποπτεία.


Chrysler

Κατάταξη: 7
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 30/04/09
Ενεργητικά: 39 δισ. δολ.

Ο Πρόεδρος Obama υποχρέωσε την Chrysler σε χρεοκοπία, ως αποτέλεσμα της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία δημιουργεί σήμερα συμμαχία με την ιταλική Fiat. Το σωματείο εργαζομένων αυτοκινητοβιομηχανίας θα αναλάβει τον έλεγχο της εταιρίας κ αι η αμερικανική κυβέρνηση θα διαθέσει έως 12 δισ. δολ. στην εταιρία. Πριν δύο χρόνια, η Chrysler είχε πουληθεί στο private equity Cerberus Capital Management μετά από δεκαετία στα χέρια της γερμανικής Daimler-Benz. Το 1979, η Chrysler γλίτωσε παρά τρίχα την πτώχευση, χάρη στην αμερικανική κυβέρνηση που εγγυήθηκε δάνεια 1,5 δισ. δολ., τα οποία επιστράφηκαν το 1983.


Thornburg Mortgage

Κατάταξη: 8
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 1/5/09
Ενεργητικά: 36,5 δισ. δολ.

Η εταιρία επενδύσεων σε real estate και κορυφαία στην στεγαστική πίστη, υπέστη πλήγμα από την κρίση του subprime το 2007, καθώς η μετοχή της διολίσθησε στα τάρταρα και οι πιστωτικές αγορές πάγωσαν. Για να αποτρέψει την κατάρρευση, η εταιρία σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις δανείων και παράλληλα προσπάθησε να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τον επόμενο χρόνο έγινε συμβιβασμός με τους πιστωτές, αλλά φέτος, την 1η Απριλίου, η Thornburg ανακοίνωσε ότι τελικώς το κλείνει το μαγαζί και υπάγεται στο Αρθρο 11 περί χρεοκοπίας, για να πουλήσει τα εναπομένοντα ενεργητικά της.


Pacific Gas and Electric Co

Κατάταξη: 9
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 6/4/01
Ενεργητικά: 36 δισ. δολ.

Η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας της Καλιφόρνια, που προκάλεσε τα θρυλικά μπλακ-άουτ 2000 και 2001, «περιείχε» επίσης την διάσωση της Southern California Edison και την χρεοκοπία της PG&E, κορυφαίας εταιρίας παροχής ενέργειας σε νοικοκυριά και βιομηχανίες. Εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγικής δυνατότητας και του υψηλό κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού, η εταιρία υποχρεώθηκε σε πτώχευση τον Απρίλιο 2001. Ο τότε κυβερνήσης της Καλιφόρνια χρησιμοποίησε κρατικό χρήμα για την διάσωση της επιχείρησης, προκαλώντας έναν σαματά που τελικά του στοίχισε την θέση του. Η PG&E αναδύθηκε από την χρεοκοπία τον Απρίλιο 2004, αφού επέστρεψε 10,2 δισ. δολ. στους πιστωτές. Σήμερα, παρέχει φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό σε 15 εκατομμύρια πελάτες.


Texaco

Κατάταξη: 10
Ημερομηνία αίτησης χρεοκοπίας: 12/4/87
Ενεργητικά: 34,9 δισ. δολ.

Η Texaco είχε νικήσει την Pennzoil στην μάχη για την εξαγορά της Getty Oil το 1984, διαταράσσοντας μια συμφωνία που είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η Pennzoil μήνυσε την Texaco και κέρδισε 10 δισ. δολ. από την αγωγή. Το τίμημα μειώθηκε αργότερα στο 1 δισ. δολ. αλλά το 1987 το Εφετείο ενέκρινε το αρχικό ποσό και, επειδή η Texaco δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τα λεφτά στην Pennzoil, κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας. Ακολούθησε μια σειρά προσφυγές μετόχων, που ισχυρίζονταν ότι έγιναν κακοί χειρισμοί στην υπόθεση της συγχώνευσης Getty. Αργότερα, η Texaco και η Pennzoil έκαναν συμβιβασμό στα 3 δισ. δολ. και οι προσφυγές των μετόχων απορρίφθηκαν. Η Texaco εξήλθε από το καθεστώς χρεοκοπίας το 1988 και εξαγοράστηκε από την Chevron το 2001 προς 39 δισ. δολάρια.

EURO2DAY.GR

No comments:

Share |