Tuesday, June 2, 2009

Σοφοκλέους: Οι 12+2 καυτές μετοχές

Σοφοκλέους: Οι 12+2 καυτές μετοχές



Tο κλίμα στις αγορές έχει βελτιωθεί, ο συστημικός κίνδυνος συρρικνώθηκε και οι μετοχές ανακτούν έδαφος με την ίδια ευκολία που το απώλεσαν από το φθινόπωρο του 2007 έως και τα μέσα του περασμένου Μάρτη.

Οι «ταύροι» πιστεύουν ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει και ότι η Σοφοκλέους «άλλαξε εποχή», έστω κι αν ακολουθήσουν κάποιες ήπιες διορθώσεις. Οι «αρκούδες», ωστόσο, δεν λείπουν, επιμένοντας ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα ζούμε απλώς ένα bear market rally, που άντε να κρατήσει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Εμείς θα αναφερθούμε σε 12+2 καυτές μετοχές της Σοφοκλέους, που σύμφωνα με τους δείκτες και τους αναλυτές έχουν τις προϋποθέσεις να προκαλέσουν... «συγκινήσεις».

Ούτε και ο πλέον αισιόδοξος επενδυτής δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που συνέβη από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα. Ποιος θα περίμενε αποδόσεις που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν το 50% - 60%, ή ακόμη αποδόσεις που ξεπερνούν το 100% από το ελάχιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου;

Η προσφορά τίτλων παραμένει ασθενής και η αγορά που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο τείνει να ανταποκρίνεται μόνο στις θετικές ειδήσεις. Παρ’ όλα αυτά -και παρά τις επισημάνσεις των συντηρητικότερων επενδυτών για υπερβολές και για κίνδυνο νέου εγκλωβισμού- οι «ταύροι» πιστεύουν ότι ένα μακροπρόθεσμο κανάλι ανόδου έχει ξεκινήσει και ότι ο δρόμος μέχρι τα υψηλά του φθινοπώρου του 2007... κάποτε θα καλυφτεί.


Με βάση τα στοιχεία της Factset, παρουσιάζουμε 12 μετοχές που μπορούν να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν, αλλά και 2 μετοχές που στοιχηματίζουν στο μεγάλο rebound.

ΟΠΑΠ

Νέα αύξηση μεγεθών στο α΄ τρίμηνο του έτους. Αποτελεί και μια από τις αγαπημένες μετοχές ξένων και Ελλήνων αναλυτών. Βασικά στοιχεία της μετοχής είναι τα αμυντικά χαρακτηριστικά της, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ταμειακές ροές που δημιουργεί, η ελκυστική της αποτίμηση τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις.

Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 24 ευρώ και η UBS στην τελευταία της ανάλυση τοποθέτησε την τιμή-στόχο στα 29,80 ευρώ, εκτιμώντας ότι η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη για την ανάπτυξή της στο εξωτερικό με καθαρό ταμείο 950 εκατ. ευρώ.

JUMBO

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και σύμφωνα με τη Factset η αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2009 θα είναι της τάξεως του 14% και 6,7% για το 2010. Το «κλειδί της επιτυχίας» βρίσκεται όχι μόνο στο ότι σε περίοδο κρίσης καταφέρνει να αυξάνει τις συγκρινόμενες (like for like) πωλήσεις, αλλά και στην προσθήκη νέων σημείων πώλησης σε γεωγραφικές περιοχές που δεν καλύπτονται.

Αποτελεί δηλαδή ταυτόχρονα ένα recession story (μετοχή για περιόδους ύφεσης) αλλά και έναν τίτλο με μονοψήφιο P/E. Η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση και πλέον η Proton θέτει την τιμή-στόχο στα 8,50 ευρώ, η Euroxx στα 8,15 ευρώ, ενώ η Alpha Finance στα 8,3 ευρώ, ενώ εκτιμά πως το 2010 τα καθαρά κέρδη της Jumbo θα κινηθούν στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ

Τα αποτελέσματα του τριμήνου για τον όμιλο και το rebalancing των δεικτών MSCI προβλημάτισαν βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Factset, για φέτος και το 2010 τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 4% και 7% αντίστοιχα.

Στα θετικά στοιχεία της μετοχής είναι η ελκυστική της αποτίμηση, με ένα προσδοκώμενο μονοψήφιο P/E της τάξεως του 9,2 για το 2009, η ισχυρή της ρευστότητα και το θετικό cash flow, αλλά και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται.

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει καθώς και οι συνέργιες με την Deutsche Telekom αποτελούν δύο επιπλέον θετικά στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, όμως, να σημειωθεί η όξυνση του ανταγωνισμού στον κλάδο (βλέπε προπληρωμένα πακέτα κινητής τηλεφωνίας) και η ενδυνάμωση ορισμένων ανταγωνιστών μέσω εξαγορών, αυξήσεων κεφαλαίου και στρατηγικών συνεργασιών (Forthnet, HoL). Με 15,3 ευρώ μέση τιμή-στόχο, η μετοχή εμφανίζει ένα από τα πιο υψηλά upside potential από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σχετικά χαμηλό ρίσκο.

MOTOR OIL

Τα αποτελέσματα στο α΄ τρίμηνο ήταν κοντά στις προβλέψεις, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Factset κάνουν λόγο για μείωση στα EPS της τάξεως του 25% για φέτος αλλά αύξηση 33% για το 2010. Στην τελευταία ανάλυση της Alpha Finance για τη μετοχή επισημαίνεται ότι η εταιρεία από το IPO της το 2001 έχει διανείμει μερίσματα υψηλότερης συνολικής αξίας από την τιμή που είχε στο ταμπλό (8,48 ευρώ).

Δεν είναι λίγες οι εκθέσεις των αναλυτών που φοβούνται μια σημαντική συρρίκνωση των περιθωρίων διύλισης, κυρίως των σύνθετων διυλιστηρίων, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι η μείωση των περιθωρίων δεν θα λάβει μεγάλη έκταση, ιδίως στην περίπτωση που οι φόβοι για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία αποδειχτούν υπερβολικοί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το 2010 θα αρχίσουν να επιδρούν τα αποτελέσματα του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, υποκατάσταση εμπορίας από ιδιοπαραγόμενα προϊόντα).

ΜΕΤΚΑ

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου δεν είναι εντυπωσιακά, ωστόσο ο μηδενικός δανεισμός και το πολύ υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, που ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, αποτελούν εχέγγυο για το μέλλον. Το χαμηλό P/E της τάξεως των 8,9 φορών για φέτος και 6,8 για το 2010 και η μέση τιμή-στόχος στα 9,69 ευρώ είναι επίσης σημαντικά στοιχεία, ενώ η Marfin Analysis και η Εθνική - P&Κ τοποθετούν την τιμή-στόχο στα 11,9 και 11,5 ευρώ αντίστοιχα.

Ορισμένοι έχουν εκφράσει κάποιες ανησυχίες μήπως τα μεγάλα ενεργειακά έργα που σχεδιάζονται ανά τον κόσμο και διεκδικούνται από τη ΜΕΤΚΑ «μπλοκάρουν» λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Πάντως, η άμβλυνση του συστημικού κινδύνου και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας από το 2010, περιορίζουν αυτούς τους φόβους.

ΤΙΤΑΝ

Παρά την άνοδο της τιμής κοντά στα 19,5 ευρώ, το P/E του τίτλου παραμένει κοντά στις 10 φορές για το 2009, αν και τα κέρδη του α΄ τριμήνου μειώθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση. Η τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους έχει ήδη ξεπεράσει τη μέση τιμή-στόχο, εντούτοις:

α) ο εισηγμένος όμιλος έχει προχωρήσει σε μια σημαντική σειρά επενδύσεων κατά την περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα η παραγωγική του δυναμικότητα να είναι σαφώς αυξημένη από το 2010 και μετά, β) ευνοείται από την υποχώρηση των επιτοκίων, αλλά και από το ότι οι ταμειακές ροές αναμένεται να γυρίσουν θετικές από το επόμενο έτος (ολοκλήρωση επενδύσεων), γ) όσο ενισχύονται οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη τόσο περισσότερο ανοδικές αναμένονται οι επιδόσεις του ομίλου από το 2010.

ΥΓΕΙΑ - ΙΑΣΩ

Ισχυρή άμυνα απέναντι στην οικονομική κρίση φαίνεται να επιδεικνύει ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας, καθώς φαίνεται ότι οι όποιες επιπτώσεις θα περιοριστούν στη διατήρηση των τιμολογίων σε σταθερά επίπεδα, καθώς και σε μια διεύρυνση του περιθωρίου πίστωσης προς κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι δύο εισηγμένες σημείωσαν άνοδο κύκλου εργασιών στο α΄ τρίμηνο (συνέβαλαν και οι νέες δραστηριότητες που δρομολόγησαν από το 2008) και ελαφρώς ανεβασμένα λειτουργικά κέρδη. Ενδεικτικές είναι οι πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Υγεία (τα κέρδη ενισχύθηκαν και από την πτώση των χρεωστικών τόκων). Σύμφωνα με τους αναλυτές, για το Ιασώ η μέση τιμή-στόχος είναι τα 6,75 ευρώ και για το Υγεία η HSBC θέτει τιμή-στόχο τα 2 ευρώ.

ΕΧΑΕ

Η «έκπληξη» για το 2009 μπορεί να είναι η ΕΧΑΕ, αφού οι συναλλαγές στο Χ.Α. στο α΄ τρίμηνο ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το ίδιο πιθανόν να ισχύσει και για το σύνολο του έτους. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγονται η μείωση του λειτουργικού κόστους (το «νεκρό σημείο» υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ημερήσιο όγκο συναλλαγών), καθώς και το πλεονάζον ταμείο.

Σε όρους αποτίμησης, το P/E του 2009 προβλέπεται σε 17,13 φορές και η μείωση των κερδών ανά μετοχή στο 52,4%. Η πολιτική μερισμάτων που ακολουθεί αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Ευνοεί και η πολιτική της αγοράς ιδίων μετοχών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μικρή μείωση στα κέρδη ανά μετοχή για το σύνολο του 2009 εκτιμούν οι αναλυτές, ενώ οι εκτιμήσεις για το επόμενο έτος είναι θετικές. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με P/E της τάξεως των 11 φορών για το 2009. Η μέση τιμή-στόχος στα 7,55 ευρώ, ενώ η Proton θέτει την τιμή-στόχο στα 9 ευρώ, ή 60% υψηλότερα από την τρέχουσα.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και των άλλων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, είναι η συμμετοχή τους σε ήδη αποδίδοντα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα (Αττική Οδός, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κ.λπ.), η ύπαρξη ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων που εξασφαλίζουν υψηλό όγκο εργασιών για περίπου τέσσερα χρόνια, η έντονη πλέον δραστηριοποίηση στο εξωτερικό κ.λπ.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ - ΤΕΝΕΡΓ

Για το 2009, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια μικρή αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξεως του 3% και P/E της τάξεως των 18 φορών, ωστόσο το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο σύμφωνα με τη διοίκηση προσεγγίζει το 1,9 δισ. ευρώ. Η μέση τιμή-στόχος για την εταιρεία είναι τα 8,54 ευρώ, ενώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η διοίκηση στοχεύει σε παραγωγή 1,7 GW το 2012, ενώ η Marfin Analysis θέτει τιμή-στόχο τα 8 ευρώ, ενώ η μέση τιμή-στόχος είναι τα 5,54 ευρώ.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ομίλου είναι η μεγάλη έμφαση που έχει δώσει στο real estate και στην ενέργεια, είτε στο συμβατικό του κομμάτι (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) είτε στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Ο χαμηλός κίνδυνος στη δραστηριότητα της ενέργειας σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του όγκου των εργασιών που αναμένεται τα επόμενα χρόνια (βλέπε ληφθείσες άδειες και αιτήσεις για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) διαμορφώνουν ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά για τη μετοχή.


ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΟΥ REBOUND ΓΙΑ ΔΥΟ

* ΣΑΡΑΝΤΗΣ: «Κάθετη», αλλά αναμενόμενη, πτώση στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου και προβλέψεις για «φως στο τούνελ» από το β΄ εξάμηνο συνοδεύουν την εταιρεία. Η «ελεύθερη πτώση» των αποτελεσμάτων οφείλεται σε παράγοντες που πολύ πιθανόν να αναστραφούν μέσα στο β΄ εξάμηνο, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Ο κυριότερος παράγοντας είναι η πολιτική του destocking (μείωση αποθεμάτων) που εφαρμόζουν οι περισσότεροι πελάτες του ομίλου. Ωστόσο, τα αποθέματά τους φαίνεται να πλησιάζουν προς το τέλος τους, άρα το πιθανότερο είναι ότι στο β΄ εξάμηνο θα δούμε και τις παραγγελίες να ανακάμπτουν.

Ο δεύτερος, πολύ σημαντικός, παράγοντας είναι η πορεία των νομισμάτων στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, όπου μπορεί μεν οι πωλήσεις σε όγκο να αυξάνονται, αλλά λόγω της έντονης διολίσθησης αρκετών τοπικών νομισμάτων, οι πωλήσεις σε ευρώ μειώνονται! Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι θετικότερες πλέον εκτιμήσεις για τις οικονομίες αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο περιβάλλον για τον όμιλο. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις της Factset, το P/E της μετοχής είναι της τάξεως του 9,9 για φέτος (το guidance μιλά για κέρδη 15 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντικό σημείο είναι η διατήρηση του περιορισμού των δαπανών και η πορεία των οικονομιών στην ΝΑ. Ευρώπη.

* ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Σημαντικό στοιχείο θα αποτελέσει η αναστροφή στην πτωτική πορεία της ζήτησης στο μέλλον, αφού τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου για τις θυγατρικές του ήταν ζημιογόνα, με εξαίρεση τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Αποτελεί στοίχημα, ενώ η αποτίμησή του κρίνεται απαιτητική και η τιμή στο ταμπλό έχει ξεπεράσει τη μέση τιμή-στόχο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα στελέχη του ομίλου βλέπουν μια τάση βελτίωσης της κατάστασης από το β΄ εξάμηνο του έτους και μετά, αποδιδόμενη στα έργα των πακέτων στήριξης στο εξωτερικό, στα ορισμένα μεγάλα επενδυτικά projects που ξεκινούν στην Ελλάδα, στα όρια που έχει φτάσει η πολιτική του destocking κ.λπ.

EURO2DAY.GR

No comments:

Share |