Friday, April 3, 2009

G20: Πακέτο 1,1 τρισ. δολ. για την παγκόσμια οικονομία

G20: Πακέτο 1,1 τρισ. δολ. για την παγκόσμια οικονομία


Τη δέσμευση ότι θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να τονώσουν την ανάπτυξη, να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς και να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στη διεθνή οικονομία μέσω οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσαν την Πέμπτη οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου. "Η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια λύση", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο τελικό ανακοινωθέν.

Όπως υπογράμμισε στην συνέντευξή Τύπου ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, θα επιδιωχθεί η αναζωογόνηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και του παγκοσμίου εμπορίου με προγράμματα ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι δεσμεύσεις των ηγετών του G20 έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου. Οι δείκτες Dow Jones [.DJI] και S&P 500 σημείωσαν άνοδο κατά 2,8% και 2,9% αντιστοίχως ανερχόμενοι στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 εκτινάχθηκε κατά 4,9%.

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκε το δολάριο.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου περιλαμβάνει τα εξής:


- Αυξάνονται κατά 500 δισ. δολ. οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ


- Νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα


- Ρύθμιση για τη λειτουργία των hedge funds


- Kυρώσεις στους «φορολογικούς παραδείσους» που δεν θα συνεργάζονται με τις Αρχές των άλλων χωρών


- Καταργείται το τραπεζικό απόρρητο



Πρόκειται «για έναν σχεδόν ιστορικό συμβιβασμό», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνόδου. Πρόσθεσε ότι η τελική διακήρυξη συνιστά ένα «ντοκουμέντο δράσης» και πως τέθηκαν οι βάσεις για μια «σαφή αρχιτεκτονική των χρηματοοικονομικών αγορών».

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |