Friday, April 3, 2009

Κλειδώνει το πάγωμα ακινήτων

Κλειδώνει το πάγωμα ακινήτων


Με ευσεβοποθισμούς μοιάζουν μέχρι στιγμής οι προσδοκίες παραγόντων της αγοράς για ανάκαμψη της δραστηριότητας στον κλάδο ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η μείωση που παρατηρείται στον κλάδο ακινήτων φαίνεται να σταθεροποιείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, καθώς οι αγοραστές παραμένουν διστακτικοί παρά τις σημαντικές μειώσεις που άρχισαν να παρουσιάζουν οι τιμές. Η ζήτηση από ξένους παρουσιάζει ιδιαίτερα απότομη μείωση, καθώς η κρίση στην Βρετανία και η φθηνή στερλίνα αντιστρέφουν τους όρους στην αγορά, κρατώντας τους Άγγλους αγοραστές σε απόσταση και μετατρέποντας τους νυν ιδιοκτήτες σε πωλητές.

Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, η ποσοστιαία μείωση στις πωλήσεις ακινήτων σταθεροποιείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Το Μάρτιο ο αριθμός των ακινήτων που άλλαξαν χέρια μειώθηκε κατά 56% έναντι 65% τον Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο. Αν και η αγορά φαίνεται να ανακάμπτει μερικώς από την καθίζηση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, είναι συγκρίσιμη με τη μείωση 65% που παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο και τη μείωση 60% το Νοέμβριο του 2008.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς το Μάρτιο διαψεύδονται από τα στοιχεία: σε ολόκληρη την Κύπρο πωλήθηκαν το Μάρτιο 580 ακίνητα, μόλις 22 περισσότερα από ότι το Φεβρουάριο του 2009 και 746 λιγότερα από ότι το Μάρτιο του 2008.

Ολόκληρο το τρίμηνο, οι πωλήσεις ακινήτων περιορίστηκαν στις 1.596 έναντι 4.522 το περσινό τρίμηνο, δηλαδή καταγράφεται μείωση 64,7%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εξωγενή ζήτηση. Πέρσι οι ξένοι αγόρασαν τα μισά περίπου από τα ακίνητα που πουλήθηκαν στην Κύπρο. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2009, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν αγοραστές ξένους περιορίστηκαν στο 27% του συνόλου. Από τα 580 ακίνητα που πωλήθηκαν στην ελεύθερη Κύπρο, μόλις 122 ήταν σε ξένους.

Στην Πάφο πωλήθηκαν το Μάρτιο 59 ακίνητα σε ξένους, στη Λεμεσό 33, στη Λάρνακα 14, στην Αμμόχωστο 11 και στη Λευκωσία μόλις 5.

Το 2008 είχαν πωληθεί σε ξένους 6636 ακίνητα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |