Tuesday, April 21, 2009

Τα κεφάλαια γυρίζουν και στα commodities

Τα κεφάλαια γυρίζουν και στα commodities

Εμπορεύματα και μετοχές «τρέχουν» μαζί. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παράδοξα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που αν και δεν «χαλάει» κανέναν, δημιουργεί ωστόσο προβλήματα στις πρακτικές του hedging καθώς πλέον η αντίθετη κίνηση των δύο αγορών έχει γίνει παράλληλη και είναι πια πολύ δύσκολο να διαφοροποιήσει κανείς το χαρτοφυλάκιο του και να «χετζάρει» την μια asset class έναντι της άλλης. Η ευρωπαϊκή αγορά μπήκε και επίσημα πλέον σε bull market, αφού σύμφωνα και με τον ορισμό της, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημειώνει κέρδη πάνω από 20% από τα πρόσφατα χαμηλά. Η παράλληλη πορεία μετοχών και εμπορευμάτων το τελευταίο διάστημα, εάν συνεχιστεί σημαίνει πως οι ταύροι μάλλον σχεδιάζουν να εγκατασταθούν μόνιμα και στα commodities! Τα commodities είχαν εξαιρετική πορεία αυτό το πρώτο τρίμηνο του έτους, και πολύ καλύτερη από ότι τα δύο προηγούμενα, καθώς η ανάκαμψη των μετοχών ενίσχυσε την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Όπως φαίνεται η κρίση έχει αλλάξει όλες τις παραδοσιακές ισορροπίες της αγοράς καθώς και του άγραφους νόμους της και η παγκόσμια ύφεση άλλαξε όχι μόνο την αντίληψη του ρίσκου των επενδυτών αλλά εξάλειψε τον παραδοσιακό ρόλο των εμπορευμάτων ως όπλα hedging ενάντια στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς εμπορευμάτων κ. Paul Baiocchi, της Delta Global Advisors, αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η αγορά εμπορευμάτων μαζί με τις μετοχές, είναι να αποτιμήσουν ακριβώς τι είδους ανάκαμψη θα έχουμε διεθνώς.

Με τις τιμές των πρώτων υλών όπως αυτές του πετρελαίου και του χαλκού να έχουν πραγματοποιήσει ράλι πάνω από 60% από τα χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου, κάποιοι αναλυτές έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως ίσως τα εμπορεύματα επιστρέψουν σύντομα στον παραδοσιακό τους ρόλο ως μέσο hedging ενάντια των μετοχών. Σύμφωνα με την Credit Suisse, το ράλι των commodities και η στροφή του ενδιαφέροντος στις πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας, ίσως κάνει τους επενδυτές να αρχίσουν να διαφοροποιούν και πάλι τις διαθέσεις τους σε σχέση με τις δύο αυτές asset classes.

Όμως τίποτα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν δείχνει πως τα commodities είναι έτοιμα να κινηθούν ανεξάρτητα από τις χρηματιστηριακές αγορές. Όπως σημειώνει και ο κ. Tom Bentz της BNP Ρaribas, η χρηματιστηριακή αγορά πλέον αποτελεί το απόλυτο βαρόμετρο της οικονομίας και με την απουσία μακροπρόθεσμων οικονομικών στοιχείων, τα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να ακολουθούν τα βήματα των μετοχών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |