Tuesday, April 21, 2009

ΔΝΤ: Στα 4 τρισ. δολ. το κόστος της κρίσης

ΔΝΤ: Στα 4 τρισ. δολ. το κόστος της κρίσης

Προς τα επάνω αναθεώρησε την εκτίμησή του για το κόστος από την παγκόσμια οικονομική κρίση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και υποστηρίζει ότι ενδέχεται να φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί επίσης ότι, ακόμα και αν ληφθούν επειγόντως μέτρα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η διαδικασία θα είναι «αργή και επώδυνη», καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη. Υποστηρίζει ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να διστάσουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω χρηματοδότηση των τραπεζών, καθώς οι πολίτες «έχουν απογοητευτεί από αυτό που βλέπουν ως κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων». Οι τράπεζες σε διεθνές επίπεδο έχουν μέχρι στιγμής αντλήσει 900 δισ. δολάρια, το ήμισυ περίπου μέσω κρατικών σχεδίων στήριξης.


Πριν από ένα χρόνο, το ΔΝΤ είχε υπολογίσει ότι οι ζημίες θα ανέρχονταν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.


Η εκτίμηση του ΔΝΤ, που περιέχεται στην τελευταία «Εκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα», καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της κρίσης, το καλοκαίρι του 2007, μέχρι το 2010.


Ο οργανισμός έφθασε στον αριθμό των 4.054 δισεκατομμυρίων δολαρίων αθροίζοντας τις ζημίες που σχετίζονται με την υποτίμηση των ενεργητικών των ΗΠΑ (2.712 δισεκατομμύρια δολάρια), των ευρωπαϊκών (1.193 δισεκατομμύρια δολάρια) και των ιαπωνικών(149 δισεκατομμύρια δολάρια). Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ΔΝΤ συμπεριέλαβε προβλέψεις για ζημίες από διαγραφές χρεών από την Ιαπωνία και την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2007.



Την Τετάρτη αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ με τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, που αναμένεται να είναι οι πιο δυσοίωνες των τελευταίων 60 ετών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |