Tuesday, February 3, 2009

BOCY: Κέρδη €506 εκ. το 2008

BOCY: Κέρδη €506 εκ. το 2008


Κέρδη €506 εκ. πέτυχε η Τρ. Κύπρου το 2008, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4% και ξεπερνώντας κατά €24 εκ. τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη συμπεριλαμβάνουν κέρδη της τάξης των €90 εκ. τα οποία προέκυψαν σε μεγάλο βαθμό από συναλλαγές κάλυψης συναλλαγματικού κινδύνου. Η τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη για το 2009 αναμένεται να περιοριστούν στα €300- €400 εκ λόγω της εκτιμώμενης αύξησης της χρέωσης για επισφαλείς απαιτήσεις.

Προβλέψεις επισφαλών χρεωστών

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων συγκρατήθηκε στο 0,4% (2007: 0,3%) των συνολικών δανείων, αντικατοπτρίζοντας τόσο την καλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση (collective provision) της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με βάση τις αρχές Βασιλείας II εκτιμάται σε 11,3% και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 7,3%.

Θετική συνεισφορά στα κέρδη από Uniastrum Bank

Τα καθαρά κέρδη της Uniastrum για το έτος 2008 ανήλθαν σε €16 εκ. Η συνεισφορά της Uniastrum στα συνολικά κέρδη του Συγκροτήματος για το 2008 ανέρχεται σε
€5 εκ., καθώς ενοποιηθήκαν μόνο τα κέρδη της Uniastrum για τους τελευταίους 2 μήνες του 2008. Οι χορηγήσεις της Uniastrum ανήλθαν στο τέλος του χρόνου σε RUB 36,1 δισ.
(€875 εκατ.), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2% ενώ οι καταθέσεις της διαμορφώθηκαν σε RUB 36,8 δισ. (€890 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2008, σημειώνοντας μείωση 4% από τις
31 Δεκεμβρίου 2007. Σε σχέση όμως με τις 31 Οκτωβρίου 2008, οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση 9%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Uniastrum ανήλθε σε 98%. Ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 17% με βάση τους κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ο οποίος σύμφωνα με το Συγκρότημα μπορεί να στηρίξει την άμεση επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Οικονομικά μεγέθη

Το συνολικό ύψος των δανείων του Συγκροτήματος το 2008 ανήλθε σε €25,1 δισ. (+29%) σε σχέση με το 2007. Το σύνολο των δανείων του Συγκροτήματος στην Κύπρο και την Ελλάδα σημείωσε ετήσια αύξηση 25% και 22% αντίστοιχα.

Oι καταθέσεις του Συγκροτήματος διαμορφώθηκαν σε €27,9 δισ. έναντι €25,2 δισ. το 2007, σημειώνοντας αύξηση 11%. Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος στην Κύπρο και την Ελλάδα σημείωσε ετήσια αύξηση 1% και 19% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90% και η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (13%), αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Παρά τη δυναμική επέκταση των εργασιών του Συγκροτήματος, η ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων συνέχισε να βελτιώνεται με τον σχετικό δείκτη να βελτιώνεται σε 3,7% σε σχέση με 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Προοπτικές για 2009

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι επιδόσεις του Συγκροτήματος για το 2008 παρά την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιβεβαιώνουν τον ορθό προγραμματισμό και τη σοβαρότητα με την οποία το Συγκρότημα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το Συγκρότημα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στις διεθνείς πιστωτικές αγορές όσο και στο μακροκοικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και λαμβάνει μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων και την αποτελεσματική θωράκισή του.
Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για το έτος 2009 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας του Συγκροτήματος, την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και του περιορισμού των εξόδων, την πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών σε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία και την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.

Αναφορικά με το στόχο κερδών για το έτος 2009, ο ακριβής καθορισμός στόχου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς αναθεωρήσεις των προβλέψεων του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας, τα μεταβαλλόμενα επιτόκια και το ύψος τους στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και την αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Όσον αφορά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, γίνεται παραδοχή για περαιτέρω αύξηση της ετήσιας χρέωσης ενόψει πιθανής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στις αγορές που δραστηριοποιείται το Συγκρότημα. Με βάση τα πιο πάνω το Συγκρότημα εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκατ. και €400 εκατ.

Ειδικότερα για την κερδοφορία του Συγκροτήματος στις νέες αγορές, το Συγκρότημα αναμένει θετική συνεισφορά στα κέρδη από όλες τις αγορές με σημαντικότερη τη συμβολή της Uniastrum Bank. Τα κέρδη της Uniastrum για το έτος 2009 αναμένεται να ανέλθουν περίπου σε €25 εκατ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |