Tuesday, February 3, 2009

ΗΠΑ: 19 εκατομμύρια σπίτια ζητούν ιδιοκτήτη!

ΗΠΑ: 19 εκατομμύρια σπίτια ζητούν ιδιοκτήτη!

Στο ρεκόρ των 19 εκατομμυρίων ανήλθε ο αριθμός των κατοικιών που έμειναν κενά στις ΗΠΑ στο τέλος του 2008, καθώς ο αριθμός των κατασχέσεων από τις τράπεζες αναρριχήθηκε δυσανάλογα υψηλότερα από το ρυθμό των μεταπωλήσεων, ενώ παράλληλα οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν.
Τα άδεια σπίτια στο τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο συντελεστής των διαθέσιμων κατοικιών, δηλαδή το μερίδιο των κενών σπιτιών προς πώληση, αυξήθηκε στο 2,9% του συνόλου στο υψηλότερο ποσοστό από το 1956.

Αναπάντεχη αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες πτώσης, καταδεικνύοντας ότι η κατάρρευση στις τιμές κατοικιών οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης.

Ο δείκτης κατοικιών σε εκκρεμότητα αυξήθηκε κατά 6,3% στις 87,7 μονάδες, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από τον Αύγουστο, από τις 82,5 το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Realtors. Οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνουν αμετάβλητες.

Η αύξηση ρεκόρ στις κατασχέσεις πιέζει χαμηλά τις αξίες των κατοικιών, καθιστώντας πιο εύκολες τις αγορές. Παρόλα αυτά οι δυσχερείς όροι δανεισμού και η περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές, υποδεικνύουν ότι η ύφεση της αγοράς κατοικιών θα συνεχιστεί κι σε όλο το 2009.

REPORTER.GR

No comments:

Share |