Tuesday, February 3, 2009

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε Ιαπωνία και Αυστραλία

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε Ιαπωνία και Αυστραλία


Νέα μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Ειδικότερα, η Bank of Japan (BoJ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά μετοχών εταιρειών από τράπεζες, αξίας 1 τρισ. γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα (11,1 δισ. δολ.), σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κεφάλαιά τους, που έχουν εξανεμιστεί εξ αιτίας της πτώσης των διεθνών χρηματιστηρίων.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει μετοχές έως τον Απρίλιο του 2010, επαναλαμβάνοντας το πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διοικητή της, Μασαάκι Σιρακάουα. Η τράπεζα θα κρατήσει τις μετοχές τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2012.

«Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να δράσει ως προστατευτικό δίχτυ για τη σταθεροποίηση των χρηματαγορών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο Σιρακάουα.

Ο Nikkei [.N225] Σχετικά άρθρα 225 σημείωσε άνοδο έως 2,7% μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, αλλά στο τέλος έκλεισε με απώλειες 48,47 μονάδων, ποσοστό 0,62%, φθάνοντας στις 7.825,51 μονάδες. Το 2008 ο Nikkei υποχώρησε 42%, ποσοστό ρεκόρ, και φέτος έχει σημειώσει απώλειες 10,3%.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει άλλα 42 δισ. δολ. Αυστραλίας (26 δισ. δολ. ΗΠΑ) για να αμυνθεί έναντι της ύφεσης, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων δεκαετιών.

Ο διοικητής της τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων στο 3,5% σήμερα στο Σύδνεϋ, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας, Γουέιν Σουάν, ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει 12,7 δισ. δολ. Αυστραλίας για βοήθεια οικογενειών και 28,8 δισ. δολ. για υποδομές. Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός να εμφανίσει για πρώτη φορά έλλειμμα από το 2001-2002.

Η συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης για εξαγωγές μειώνει τα κέρδη των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Alumina και Incitec Pivot, αυξάνει την ανεργία και περιορίζει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών.

Το δολάριο Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε στα 65,16 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:44 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 63,50 σεντς πριν από την ανακοίνωση της απόφασης. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο 3 μονάδες βάσης στο 2,45%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η αυστραλιανή οικονομία θα συρρικνωθεί τη χρήση του 2010, χωρίς το σημερινό πακέτο στήριξης, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο Σουάν εκτιμά ότι οι επιπλέον δαπάνες της κυβέρνησης θα δημιουργήσουν 90.000 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια και θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1% τους 12 μήνες έως και τον Ιούνιο του 2009 και 0,75% το επόμενο έτος.

XAK.COM

No comments:

Share |