Friday, January 2, 2009

Deals και με ανταλλαγή ιδίων μετοχών - Τελεσίδικη απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Deals και με ανταλλαγή ιδίων μετοχών - Τελεσίδικη απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Ως αποδεκτή θα κάνει στο μέλλον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την πρακτική αγοράς ιδίων μετοχών και διακράτησή τους για μελλοντική απόκτηση μετοχών άλλης εταιρείας, μετά από οριστική απόφασή της την Παρασκευή. Διευκολύνοντας τις εισηγμένες να προχωρήσουν σε deals αποφάσισε την ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της δυνατότητας να πραγματοποιούνται επιχειρηματικές συμφωνίες ακόμα και με ίδιες μετοχές!
Αν και η συγκεκριμένη δυνατότητα υπήρχε και κατά το παρελθόν, η κρίση που μαστίζει τα χρηματιστήρια και τις οικονομίες, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει πολλά deals εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, επιτάσει, όπως σχολιάζουν κύκλοι της Κεφαλαιαγοράς την αναγνώριση της συγκεκριμένης μεθόδου και βεβαίως την θεσμοθέτησή της. Μέχρι τώρα η ανταλλαγή μετοχών γινόταν από τις θέσεις που είχαν οι βασικοί μέτοχοι. Προ δύο μηνών όταν ακόμα ίσχυε η πρόταση εξαγοράς της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, η τελευταία είχε προτείνει την ανταλλαγή μετοχών με δικές της ίδιες σε ό,τι την αφορούσε.

Το σκεπτικό της απόφασης έγκειται στο ότι η πρακτική αυτή της χρησιμοποίησης ιδίων μετοχών ως μέσο πληρωμής, εκτιμάται ότι διευκολύνει τις στρατηγικές επιλογές των εισηγμένων εταιρειών. Μάλιστα, παρόμοια πρακτική για προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών έχει γίνει ήδη αποδεκτή στην Γαλλία και βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαβούλευσης στην Ιταλία.

Το μέτρο, όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις χρηματιστών και εισηγμένων, τυγχάνει θερμής υποδοχής, σε μία περίοδο που τα μετρητά αποτελούν σπάνιο είδος ή είδος προς... εξαφάνιση. Μέχρι σήμερα, οι ίδιες μετοχές είτε διαγράφονταν, είτε γίνονταν placement, είτε διαθέτονταν στο προσωπικό και στα στελέχη της εταιρείας ως stock options. Οι ίδιες μετοχές αποκτούν πια έναν ευργετικό χαρακτήρα για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών. Κι ας μη ξεχάμε το πρόγραμμα επαναγοράς εκατομμυρίων ιδίων μετοχών που έχουν σε εξέλιξη οι τράπεζες και το πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.Τέλος κατά τη συνεδρίαση της Ε.Κ. εγκρίθηκε ο περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας «Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου Συν.Π.Ε.» και την παροχή άδειας για τη διάθεση μερίδων της Τράπεζας με δημόσια προσφορά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |