Friday, January 2, 2009

Γιατί καταρρακώθηκαν οι κεφαλαιοποιήσεις

Γιατί καταρρακώθηκαν οι κεφαλαιοποιήσεις

Μέσα σε διάστημα μικρότερο από δέκα μήνες η αγορά και ειδικότερα οι μετοχές σηματωροί για τους ξένους, του ASE 20, έχασαν σε κεφαλαιοποίηση, όσο είχαν χάσει από τον Σεπτέμβριο του 1999μέχρι τον Μάρτιο του 2003! Το σχόλιο αυτό ανήκει σε κύκλους της αγοράς και καταδεικνύει τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει, καθώς τα χαμηλά των 1.625 μονάδων που βρέθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τον περασμένο Οκτώβριο είναι τα επίπεδα που όλοι φοβούνται να ξαναδούν το 2009. Πρώτον, το διάστημα είναι κοντινό, δηλαδή είναι πολύ πρόσφατα τα χαμηλά. Δεύτερον, όσο ο γενικός δείκτης και οι μετοχές των blue chips κινούνται πολύ κοντά στα χαμηλά τουςκαι με αυτούς τους τζίρους, που υποδηλώνουν μεταβλητότητα, είναι πολύ εύκολο οι μετοχές να βρεθούν και πάλι στα τάρταρα. Τρίτον, ακόμα δεν έχουμε βιώσει στην Ελλάδα το μέγεθος της ύφεσης. Πλην όμως, οι χαμηλές αποτιμήσεις και η απότομη διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων, κάτι δείχνει.
Το 2008 το Χ.Α. «πλήρωσε» την έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Και αν στην Ανατολική Ευρώπη, οι χώρες δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με το δημόσιο χρέος τους, οι δανειστές των χωρών αυτών, δεν παύουν να είναι καχύποπτοι. Για το λόγο αυτό είδαμε τα μεγάλα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που έδιναν ελληνικές τράπεζες, επειδή έκλεισε η στρόφιγγα του δανεισμού στα κράτη που αυτές δραστηριοποιούνται. Κάτι που πέρασε εν συνεχεία και στην Ελλάδα, με το spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ελληνικά ομόλογα να αγγίζει τις 240 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα το τοπίο της οικονομίας το 2009, παραμένει θολό. Όταν ο ξένος Τύπος, τον οποίο παρακολουθεί ο οποιοσδήποτε fund manager στο Λονδίνο ή την Φρανκφούρτη, διαβάζει για αναταραχές στην Αθήνα, ή ότι η χώρα κινδυνεύει να μπει στην επιτήρηση της Κομισιόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κύριο μέλημά του είναι να προστατεύσει την περιουσία που διαχειρίζεται. Που σημαίνει ότι πουλάει Ελλάδα. Πολύ σύντομα κατάλαβε κανείς ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην χώρα μας έπαψε να είναι ελκυστικό. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν από ένα χρόνο. Τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη και η Τουρκία ήταν ένα ελκυστικό play. Φέτος δεν είναι, κάνει... «τζίζ». Οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα deals στην χώρα μας «πάγωσαν», δεν υφίστανται πια. Η Hutchison επιλέγει να αγοράσει το λιμάνι στο Ρόντερνταμ στην Ολλανδία και αφήνει τον ΟΛΘ, αν και κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο ότι είναι ζήτημα χρόνου να κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες πώλησής του. Η Εθνική Τράπεζα και η Αγροτική επιλέγουν με την σειρά τους να αφήσουν για αργότερα την προσπάθεια πώλησης των θυγατρικών ασφαλιστικών τους εταιρειών, προκειμένου να πιάσουν τα λεφτά που θέλουν.

Οι ξένοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι πραγματικά άργησε να πάρει μέτρα για την βοήθεια των τραπεζών, καθώς από τον Σεπτέμβριο που οξύνθηκε παγκοσμίως η κρίση με την χρεωκοπία ξένων επενδυτικών τραπεζών, αμερικάνικων και ευρωπαϊκών, στην Ελλάδα οι γενικές συνελεύσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων που θα εγκρίνουν την ένταξή τους στη ρύθμιση Αλογοσκούφη, πραγματοποιούνται μετά από τέσσερις μήνες, τον Ιανουάριο ή αν θέλετε του... χρόνου. Αυτό, όταν στην Ευρώπη, τα μέτρα ελήφθησαν ακαριαία, ενώ στην Ελλάδα οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e. Από εκεί και πέρα ανακύπτουν και μιά σειρά από ευθύνες. Οι τράπεζες παραμένουν πιστές στα business plans τους, τα οποία εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν στους πρώτους μήνες του ’09. Κι όχι μόνο αυτό, στο εξωτερικό τα business plans έχουν αλλάξει από τον Αύγουστο. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Πάνω από το 78% της κεφαλαιοποίησής της έχασε η Marfin Popular, το 77,6% η Κύπρου, το 76% η Πειραιώς, το 75,91% η Eurobank, το 72,7% η Alpha και το 70% η Εθνική. Ο ΟΠΑΠ πέρασε σε κεφαλαιοποίηση την ΕΤΕ και ο ΟΤΕ έχει υποσκελίσει όλες τις άλλες τράπεζες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |