Friday, January 2, 2009

Πάνω από 1.600 βρετανικές εταιρίες λιανικής αναμένεται να χρεοκοπήσουν το 2009

Πάνω από 1.600 βρετανικές εταιρίες λιανικής αναμένεται να χρεοκοπήσουν το 2009

Η σημαντική μείωση των αγορών από μέρους των καταναλωτών θα οδηγήσει πάνω από 1.600 βρετανικές επιχειρήσεις λιανικής να κλείσουν εντός 2009, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ ένα στα δέκα καταστήματα θα αδειάσει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιείται σήμερα Πέμπτη.

Σε έρευνα της εταιρίας Experian αναφέρεται ότι οι συνθήκες στην αγορά για όσους επιβιώσουν της κρίσης θα είναι οι χειρότερες τα τελευταία 30 χρόνια· θα πληγούν επίσης οι προμηθευτές, κατασκευαστές διαφόρων προϊόντων και πάροχοι υπηρεσιών.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνέπειες της [κρίσης της] λιανικής θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την οικονομία", εκτίμησε ο Τζόναθαν ντε Μέλο, διευθυντής του τομέα συμβούλων για τον τομέα λιανικής στην Εξπίριαν.

Οι επιχειρήσεις λιανικής στη Βρετανία προβαίνουν σε σημαντικές μειώσεις τιμών καθώς οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους εν μέσω της αυξανόμενης ανεργίας, των μειούμενων τιμών των κατοικιών και των ακινήτων και των όλο και πιο έντονων φόβων περί βαθιάς ύφεσης.

Η Εξπίριαν ανέφερε ότι οι μεγάλες εκπτώσεις προσέλκυσαν ορισμένους καταναλωτές ξανά στα καταστήματα, με τον αριθμό των αγοραστών να σημειώνει αλματώδη αύξηση 12,8% την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Που όμως δεν άρκεσε για να αποτρέψει την μείωση του αγοραστικού κοινού κατά 3,1% τον μήνα Δεκέμβριο.

"Η αύξηση της τελευταίας στιγμής ανακούφισε ορισμένες εταιρίες λιανικής αλλά για τις περισσότερες παρασάγγας απείχε από το να αρκεί", είπε ο ντε Μέλο. "Η αύξηση των καταναλωτών οφειλόταν στις μαζικές, δίχως προηγούμενο εκπτώσεις σε βάρος των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων λιανικής".

Ορισμένες από τις γνωστότερες εταιρίες λιανικής δεν επεβίωσαν· όπως η αλυσίδα Woolworths, η οποία πωλεί από γλυκά μέχρι DVDs, και η αλυσίδα επίπλων MFI, που υπάχθηκαν σε καθεστώς ειδικής διοίκησης--μια μορφή προστασίας των πιστωτών τους--εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Πολλές μικρότερες εταιρίες χρεοκόπησαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Εξπίριαν ανέφερε ότι 1.137 επιχειρήσεις λιανικής--εξαιρουμένου του τομέα τροφίμων--έκλεισαν τη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 21,2% σε ετήσια βάση. Προέβλεψε ότι άλλες 440 θα κλείσουν μέσα στους επόμενους 4 μήνες και το σύνολο για το 2009 θα είναι 1.400.

Στον τομέα των τροφίμων, 194 επιχειρήσεις λιανικής κατέρρευσαν το 2008 (αύξηση 10,9%) και η Εξπίριαν προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σε περίπου 230 το 2009. "Οι καταρρεύσεις που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου", τόνισε ο ντε Μέλο.

"Προς το παρόν υπάρχει πάρα πολύς χώρος στην αγορά και όχι αρκετή ζήτηση.

Πολλές εταιρίες λιανικής είτε δεν έχουν ποσοστό κέρδους ή υφίστανται ζημιές. Ο Ιανουάριος θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 30 ετών".

Οι διαθέσιμοι χώροι στους εμπορικούς δρόμους της Βρετανίας φθάνουν σήμερα το 7%, αλλά η Εξπίριαν αναμένει ότι σύντομα το ποσοστό θα είναι 10% και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς αναμένεται ένα κύμα επιχειρήσεων να κηρύξουν οριστική χρεοκοπία.

"Αυτή η μεγάλης κλίμακας πτώχευση στην αγορά λιανικής αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες στα έσοδα στις μεγάλες εμπορικές οδούς και να επηρεάσει τα πάντα, από τα περιθώρια κέρδους των επενδυτών και τα έσοδα των ενοικιαστών έως τα έσοδα των δήμων", σύμφωνα με την Εξπίριαν. "Κι ας μην ξεχνάμε τις τρομακτικές συνέπειες στις ζωές και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων", υπογράμμισε ο ντε Μέλο. "Η Βρετανία παραμένει ένα έθνος καταστηματαρχών κι εμπόρων, και ο τομέας της λιανικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Βρετανία σήμερα".


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |