Friday, January 2, 2009

ΗΠΑ: Μείωση της αξίας των υποθηκών για οικιστικά δάνεια για 9η συνεχή εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών

ΗΠΑ: Μείωση της αξίας των υποθηκών για οικιστικά δάνεια για 9η συνεχή εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών

Πτώση σημείωσαν οι υποθήκες για τα οικιστικά δάνεια 30ετίας στις ΗΠΑ, για ένατη συνεχή εβδομάδα, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη από την Freddie Mac.

Η μείωση σημειώθηκε παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να αποτρέψει την γενίκευση της κρίσης με την προώθηση ενός σχεδίου για την κάλυψη υποθηκών, ύψους 500 δις δολαρίων, που συνδέονται με τις Fannie Mae, Freddie Mac, και Ginnie Mae.

Το ποσοστό μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου στο 5,10, από 5,14 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Φρέντυ Μακ. Την ίδια περίοδο του 2007 βρισκόταν στο 6,07%. Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο αφότου η Φρέντυ Μακ άρχισε να καταγράφει σχετικά δεδομένα, το 1971.

Η κρίση στις αγορές που προκάλεσαν τα λεγόμενα ενυπόθηκα δάνεια "υψηλού ρίσκου" και το συνεπακόλουθο κύμα χρεοκοπιών --πολιτών, επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων-- οδήγησε στην ραγδαία πτώση της αγοράς ακινήτων κι αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της επιβράδυνσης της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |