Friday, January 2, 2009

ΥΠΟΙΚ: Μποναμάς ρευστότητας στις τράπεζες

ΥΠΟΙΚ: Μποναμάς ρευστότητας στις τράπεζες


Πρωτοχρονιάτικο μποναμά ρευστότητας δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες, τονίζοντας όμως ότι η πολιτική του θα προσαρμοστεί αναλόγως της συμπεριφοράς των τραπεζών.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι σήμερα υλοποιείται η πολιτική του για πώληση Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €1,4 δισ. Το γεγονός αυτό, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλου μέρους των δημοσιονομικών αναγκών για εννέα μήνες με το χαμηλό επιτόκιο των 3,5%.

Παράλληλα, και ως αποτέλεσμα της διαχείρισης ρευστών διαθεσίμων του Δημοσίου, παρέχεται η ευχέρεια για κατάθεση της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα, ύψους €1,1 δισ, από τα οποία τουλάχιστον τα €700 εκ. θα παραμείνουν στο τραπεζικό σύστημα για περίοδο οκτώ μηνών.

Σημαντικό μέρος της ρευστότητας έχει διοχετευθεί στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη του Συνεργατικού Κινήματος στην Κύπρο.

«Η διοχέτευση ρευστότητας προς τις τράπεζες αναμένεται να διευκολύνει την παραχώρηση πιστώσεων για χρηματοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα να επενεργήσει θετικά προς μείωση των επιτοκίων στην κυπριακή χρηματαγορά», αναφέρει το Υπουργείο.

«Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις», συνεχίζει, «και θα αναθεωρήσει την πιο πάνω πολιτική της ανάλογα με τη συμπεριφορά των τραπεζών».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |